OM bestudeert nieuw rapport dood Dascha

HILVERSUM Het Openbaar Ministerie en de politie zullen het dinsdag gepresenteerde rapport over de dood van de toen 16-jarige Dascha Graafsma 'zorgvuldig bestuderen'. Gelet op de inhoud van het rapport vraagt de familie om heropening van het onderzoek.

Op 28 november 2015 om 5.20 werd Dascha Graafsma aangereden door een passagierstrein, nadat zij eerder die avond op een feest was in Gooiland. Al vrij snel concludeerden de instanties dat er sprake was van zelfdoding, maar daar kon volgens de familie geen sprake van zijn. Maar het is volgens de familie vooral geheel onduidelijk waar het Openbaar Ministerie en de politie die conclusie op baseren.
René Graafsma, de vader van Dascha, verbleef in september vorig jaar drie dagen en nachten op het politiebureau aan de Groest om zo het dossier-Dascha Graafsma, inclusief videobeelden, in te kunnen zien. Met succes. Op basis van dit dossier komt nu dit 171 pagina's tellende rapport naar buiten. Daarin menen de onderzoekers van Team Dascha Onderzoek dat de oorzaak van de tragische dood onduidelijk is en de conclusie zelfdoding 'gebaseerd is op voor ons onnavolgbare gronden en redenen'.

De familie Graafsma wil daarom nu dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak heropent en dat het onderzoek wordt verricht door een rechercheteam dat niet verbonden is aan de politie-eenheid Gooi en Vechtstreek. "Het gaat om ons kind. Ons rouwproces is verstoord en het litteken blijft open. Niet omdat de waarheid moet zijn zoals wij dat willen, maar dat uit feiten en bevindingen is gebleken dat een te snelle afronding van het politiedossier waarheidsvinding in de weg heeft gestaan."


Pizzabezorger onderuit

HILVERSUM Een 16-jarige pizzabezorger uit Loosdrecht is dinsdagavond lichtgewond geraakt nadat hij op een verkeersdrempel in de Taludweg de macht over het stuur verloor.

Hij maakte vervolgens een smak tegen het asfalt en kwam tot stilstand tegen een geparkeerde auto. Het slachtoffer is ter plekke nagekeken door het ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.