Zonnige perioden, koud voor de tijd van het jaar

Het aprilweer toont zich deze week uitermate grillig. Na een paar warme dagen, zondag en maandag, oogt de luchtdrukverdeling op de weerkaart later deze week eerder winters. Langs de oostflank van een blokkerend hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen stroomt koude arctische lucht tot over het Noordzeegebied. Alleen de aprilzon warmt het nog een beetje op.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag vormen enkele wolkenvelden en zonnige perioden het weerbeeld. Er staat een schrale noordoostenwind. Er is kans op nachtvorst. Overdag wordt het slechts 8 graden. Zaterdag blijft de temperatuur steken bij 6 à 7 graden. Zondag is het met 10 graden iets minder koud. 's Nachts vriest het licht. Het weerbeeld is een mix van zonneschijn en wolken. Zaterdag is er een kleine kans op een winterse bui. Er staat een matige wind tussen noordoost en oost.

Trend na het weekeinde

Het standvastige hogedrukgebied handhaaft zich de komende week boven Scandinavië. Met een oostelijke tot zuidoostelijke stroming warmt de atmosfeer op van 15 graden op maandag tot 19 à 20 graden later in de week. Er zijn zonnige perioden en het blijft overwegend droog.

Weetje

Voor april geldt een normaal (= gemiddeld) aantal van 4 vorstdagen (= minimum < 0 graden). April kan soms ook vorstvrij verlopen, zoals in de zeer warme aprilmaanden van 2009 en 2011. April 2008 en 2013 telde 8 vorstdagen en april 2003 zelfs 10. In de nacht van 9 april 2003 daalde het kwik tot –4.4 graden. Het record staat op 12 april 1986 met -6.6 graden.