De brandweerlieden moesten maandagavond alle zeilen bij zetten.
De brandweerlieden moesten maandagavond alle zeilen bij zetten. Foto: Bastiaan Miché

Zes voetbalvelden gaan in vlammen op

De Laapersheide gaat de boeken in als de plek waar dit jaar de eerste grote natuurbrand in Nederland was. De brandweer moest aan de bak om erger te voorkomen.

HILVERSUM "We zijn ontzettend dankbaar voor de inzet en het adequate optreden van de brandweer en andere hulpdiensten. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en is de brand niet overgeslagen naar het bos. Met regelmaat wordt er geoefend voor dergelijke situaties. Dat heeft gisteren duidelijk zijn nut bewezen."

Dat meldt het Goois Natuurreservaat (GNR) dinsdag, een dag na de brand waarbij volgens de natuurorganisatie ruim drie hectare heide - 'omgerekend ongeveer de oppervlakte van zes voetbalvelden' - in vlammen is opgegaan.
De brand, op de heide tussen het spoor Hilversum-Utrecht, de Diependaalselaan en A27, ontstond rond 19.00 uur. Direct was duidelijk dat het foute boel was. "Er kwam een muur van vuur op je af", kijkt een woordvoerder van de brandweer terug. Maar liefst twaalf brandweerwagens van vijf brandweerkazernes uit de regio Gooi en Vechtstreek en Utrecht kwamen ter plaatse en zo werd voorkomen dat het vuur de bossen bereikte. Uiteindelijk zijn de spuitgasten tot 23.30 uur maandagavond beziggeweest. Nadat de brand onder controle was, traceerde de politiehelikopter met de warmtebeeldcamera nog wel drie of vier vuurhaarden. Die zijn geblust. In de nacht die volgde en de ochtend daarna waren GNR, brandweer en politie ook nog in het gebied voor onderzoek en nacontrole.

Hoe het kan dat er nu al - begin april - zo'n enorme natuurbrand kan ontstaan? Het antwoord is vrij simpel. De bovenlaag van de heide is kurkdroog, droger dan voorgaande jaren, vertellen de brandweer en regiobeheerder Rob Rossel van het Goois Natuurreservaat. Hij was als eerste ter plaatse nadat de melding van de brand binnenkwam. "We hebben een droge zomer achter de rug, de heide is compleet uitgedroogd en we hebben ook al een flink aantal fris-droge dagen achter de rug. Dan verdampt het vocht uit de houtige gewassen. En als er dan niet veel regen valt, zijn die houtige gewassen zo ontzettend droog. Het is haast als brandstof die rechtop staat."
Rossel is daarom niet zo verbaasd dat er nu al - en niet ergens midden in een bloedhete zomer - zo'n brand uitbreekt. Het voorjaar is altijd droog, zegt hij, de sapstromen zijn nog niet op gang gekomen. En als er dan een open vlakte omringd door bomen is waar ook nog een windje staat, zijn alle ingrediënten aanwezig om met een vlammetje het vuurtje aan te steken. En dan maakt het dus niet uit dat het mos daaronder wel vochtig is.
Zorgen over eventueel een volgende brand maakt Rossel zich niet. Over enige weken is ook voor de natuur de lente begonnen en zullen die sapstromen op gang komen. Het is bovendien ook niet zo dat elders in de regio ook een brand als maandagavond kan ontstaan. "Het hele Gooi is echt niet één brandende bom", verzekert de regiobeheerder.
Het GNR meldt verder op de eigen website dat grote dieren zoals reeën, hazen en konijnen zichzelf naar verwachting in veiligheid hebben kunnen brengen. Omdat dit gebied niet begraasd wordt, was er geen gevaar voor koeien en schapen. De heide zal zichzelf in de loop van de tijd herstellen. "Dit duurt uiteraard even, maar hopelijk zien we in de zomer weer groen ontstaan op deze nu zwartgeblakerde plek. Het gebied blijft gewoon toegankelijk voor publiek."