Moe maar voldaan na afloop.
Moe maar voldaan na afloop. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversum City Run: lopers én de vrijwilligers echte toppers

De echte topatleten, die er in het verleden wel waren, ontbraken nu. En misschien viel het aantal deelnemers van zo'n 8.000 - ooit waren het er pakweg 2.000 meer - wat tegen. Maar aan de andere kant: een perfecte organisatie, vele fantastische vrijwilligers, een mooi parcours, enthousiaste deelnemers en geen noemenswaardige incidenten. En dus waren er na afloop van de zestiende Hilversum City Run vooral lachende gezichten.

Vervolg voorpagina

Heel even kijkt iedereen op het Marktplein verschrikt op wanneer een brandweerwagen met de sirenes aan over de Stationsstraat rijdt en het laatste rechte eind richting de finish heel even dicht is. Uiteindelijk blijkt er een brandje aan de 's-Gravelandseweg te zijn en heeft het tumult niets met de Hilversum City Run te maken.
Goed, er zijn vooral tijdens de Kids Run enkele valpartijtjes, maar noemenswaardige incidenten blijven uit. Andere meevaller is dat het droog is, al voelt het vooral in de ochtend wat koud aan. In de schaduw is het koud en met name op de Gijsbrecht van Amstelstraat staat een koude en harde tegenwind, is vaak de analyse bij de finish waar velen moe maar voldaan hun medaille in ontvangst nemen.
De 1800 deelnemende kinderen aan de Kids Run zijn weggeschoten door René Froger. De zanger is naar Hilversum gekomen als ambassadeur van Muziekids, dit jaar het goede doel van de Hilversum City Run. De twee muziekstudio's van deze Hilversumse stichting in de Tergooivestigingen Hilversum én Blaricum zijn naar Froger vernoemd. En dat is een eer, erkent de Topper, die om die reden alleen al graag het startschot verricht. Of hij zelf een hardloper is? "Ik heb zelf acht keer New York gelopen", is het bevestigende antwoord. "Maar tegenwoordig ga ik graag fietsen."
Wie wel vaak hardloopt - en zondag dus ook - is de nieuwe voorzitter van de Stichting Atletiek Evenementen Hilversum, de organisatie achter de City Run, Dirk Fabels. Hij heeft het stokje overgenomen van Arno Scheepers, tegenwoordig wethouder. De Bussumer, fanatiek hardloper en triatleet en zondag een van de lopers van de tien Engelse mijl, is blij met zijn nieuwe rol. Hij benadrukt dat de City Run vooral een 'gezellig evenement' moet blijven, maar hoopt toch voor de toekomst op meer lopers. Ook valt hem op dat er nu wel heel veel looponderdelen zijn.

Burgemeester Pieter Broertjes en René Froger voor de start van de Kids Run.
Jong en iets ouder liep in eigen tempo mee.
Ook de 'ladies' van de GAC waren van de partij.
Duimpjes omhoog.