MOUT is de publiekslieveling.
MOUT is de publiekslieveling. Foto: Bastiaan Miché

Architectuurprijs 2019 voor MOUT en Belvedère

HILVERSUM MOUT en Belvedère zijn de mooiste nieuwkomers in Hilversum. Dat hebben respectievelijk het publiek en de jury bepaald. De architecten van beide projecten hebben afgelopen donderdag de Hilversumse Architectuurprijs (HAP) in ontvangst mogen nemen.

Als laatste mochten de vier aanwezige heren van Zecc Architecten het podium in de burgerzaal van het raadhuis op komen. De ontwerpers van Foodhall MOUT ontvingen een 3D-print van het markante pand. Zij omschrijven het voormalige bioscoopgebouw aan de Naarderstraat als een pand voor Hilversummers. Zo is het ontwerp ook bedoeld, luidde de korte uitleg.

Van de tien genomineerde panden voor de tweejaarlijkse architectuurwedstrijd bleek MOUT al vanaf het begin de grote publieksfavoriet. HAP-voorzitter Peter van Dulst toonde op het scherm dat van de 1.820 stemmen er meer dan 600 naar MOUT waren gegaan. Op grote achterstand eindigden CPO Almansweide als derde en Belvedère als tweede bij het publiek.

Architect René van Zuuk had even daarvoor de Hilversumse Architectuurprijs gewonnen. Volgens de jury is de woontoren aan de Van Linschotenlaan de fraaiste architectonische aanwinst van de afgelopen twee jaar. Het gebouw, waar je bijna 'tegenaan' rijdt als je richting Hilversum-Oost de Amaliatunnel uitkomt, schuurt met de omgeving maar is spannend en innovatief, aldus de deskundigen.