Jerry de Vries en Deborah den Dulk hebben het initiatief voor een bevrijdingsfestival genomen.
Jerry de Vries en Deborah den Dulk hebben het initiatief voor een bevrijdingsfestival genomen. Foto: Timo Visser

Ondernemers zetten schouders onder Hilversums bevrijdingsfestival

HILVERSUM Waar een wil is, is een weg. Ook zonder financiële hulp van de gemeente krijgen ondernemers zaken voor elkaar. Dat tonen de organisatoren van het Gooisch Bevrijdingsfestival wel aan. Op zondag 5 mei is het Marktplein het centrum van dit evenement, dat nog lang op de Hilversumse kaart moet blijven staan.

Initiatiefnemers zijn evenementenorganisator Deborah den Dulk en Jerry de Vries, eigenaar van MOUT. Het duo is van mening dat iedere zichzelf respecterende gemeente een bevrijdingsfestival hoort te hebben. Daarnaast geven zij aan dat het vieren van de vrijheid een belangrijk goed is én dat zij de sterke behoefte hebben op deze dag iets te doen voor de Hilversummers.

Met die gedachten zijn de twee aan de slag gegaan. Zondag 5 mei is het dan zover: tussen 12.00 en 20.00 uur is er een programma samengesteld. Het onthaal van de bevrijders, zoals dat op 7 mei 1945 in Hilversum gebeurde, is daarbij het belangrijkste onderdeel. De karavaan van Het Gooi Bevrijd met 88 legervoertuigen, 37 motoren en zo'n 250 mensen die daarbij betrokken zijn, waaronder oud-verzetsstrijders, rijden langzaam over het marktplein. Dit gebeurt op z'n vroegst vanaf 13.30 uur.

Volgens De Vries is er een breed gedragen festival neergezet. Hun subsidieaanvraag was te laat bij de gemeente, maar met hulp van veel collega-ondernemers zijn de initiatiefnemers er toch in geslaagd om voor nu een kleinschalig familie-evenement neer te zetten. Zo worden de oorlogsveteranen op bloemen, geschonken door de Hilversumse markt en de hele karavaan op een lunchpakket (gesponsord door de Jumbo) getrakteerd. Verder sponsort Witbaard Feestartikelen de ballonnen langs de hekken, zijn er oranje soesjes van Matthijs Boon, levert de gemeente de hekken en brengt Servé tafels en stoelen. "Iedereen was meteen enthousiast en wilde meedoen", aldus Den Dulk.

Het bevrijdingsfestival duurt van 12.00 tot 20.00 uur. De Mediacity Bigband en Fanfare Leo verzorgen op het plein de muziek. Bij MOUT is er ook muziek. Kinderen kunnen zich onder andere vermaken met stoepkrijten. Kunstenaar Eric van der Vegt maakt een kunstwerk dat kinderen mogen inkleuren.

De Vries en Den Dulk zeggen dat dit de opmaat is naar 2020. Dan willen zij mede met het oog op 75 jaar bevrijding breder uitpakken met het bevrijdingsfestival en vervolgstappen zetten. Daar hebben zij al wat ideeën voor. "We beginnen eerst klein", aldus Den Dulk. "Het is belangrijk om te laten zien dat er iets gebeurt. Dat we hier in Hilversum met elkaar de vrijheid vieren."

'Mensen die we hebben benaderd waren meteen enthousiast'