Om de zichtbaarheid van de groep te vergroten is het belangrijk dat de regenboogvlag te zien is op bijvoorbeeld Coming Out Day.
Om de zichtbaarheid van de groep te vergroten is het belangrijk dat de regenboogvlag te zien is op bijvoorbeeld Coming Out Day. Foto's: Bastiaan Miché

Stap voor stap werken aan verbetering positie LHBTI'ers

Op zo veel terreinen zijn slagen te maken. Waar begin je dan? Hilversum Inclusief begint met het organiseren van ontmoeten en bouwt van daaruit verder.

HILVERSUM Stap voor stap werken aan ontmoeting, sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid. Hier houdt de werkgroep Hilversum Inclusief zich mee bezig. Een groot vraagstuk dat het platform klein wil aanvliegen. Voorlopig geldt wijkcentrum De Geus als het startpunt. In de nabije toekomst moeten er meer ontmoetingsplekken komen in Hilversum.

Waar begin je als werkgroep Hilversum Inclusief? De opgave die voorligt is heel groot en tegelijkertijd algemeen. Daarnaast is er qua basisinfrastructuur weinig. Een COC is er niet meer. Voorheen zat deze instantie, die zich inzet voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI), aan de Groest en de Herenstraat. Het kantoor van Midden-Nederland, waar goed mee samen wordt gewerkt, zit nu in Utrecht.

Voor de leden van het platform is het inderdaad een ingewikkelde vraag. Een aantal zaken helpt hen wel. Zo is Hilversum sinds mei 2017 een Regenbooggemeente, werkt er bij de gemeente een LHBTI-ambtenaar (8 uur in de week), heeft Hilversum vorig jaar de intentieverklaring regenboogsteden ondertekend en, het belangrijkste, de gemeenteraad heeft eind februari LHBTI-beleid vastgesteld. "Ik vind deze portefeuille een eer", sprak LHBTI-wethouder Karin Walters in die raadsvergadering. "Het gaat over jezelf zijn in Hilversum. Een basiskwaliteit die er nog niet voor iedereen is", voegde zij daaraan toe.

Dit beleid is mede met de input van het platform, dat qua deelnemers groeit, tot stand gekomen. Dit geeft Hilversum Inclusief handvatten. Ontmoeten is één van de vijf speerpunten. Dat gebeurt nu al om de twee weken op vrijdag in De Geus tussen 14.00 en 16.00 uur. Dit is de locatie waar iedereen welkom is. Het is de wens om verschillende maatschappelijke groepen met elkaar te verbinden. De Geus fungeert nu als plek waar belangstellenden elkaar ontmoeten, vragen kunnen stellen en waar het vooral veilig en gemoedelijk moet zijn. "Het is een soort COC Light", zegt een van de werkgroepleden. In de toekomst moeten op meer locaties in Hilversum zulke ontmoetingsplekken komen. Op vrijdag 10 mei is de officiële aftrap van dit startpunt gepland in het buurthuis aan de Geuzenweg.
Zoals Walters al aangaf gaat het om jezelf kunnen zijn. Uit het interview komt duidelijk naar voren dat dit heel lastig is voor de LHBTI'ers. Café Brabant aan de Noorderweg komt steevast naar voren als enige locatie waar zij zich wel prettig voelen. Over heel gewone zaken denken zij na of laten ze schieten, zoals hand in hand lopen met je partner over de Groest, een terrasje pakken met je geliefde of naar een groot evenement gaan in het centrum. Het komt allemaal voorbij. Opmerkingen volgen geheid. Soms ontaardt dat in scheldpartijen of ruzie.

Op het gebied van sociale acceptatie en veiligheid is er flink wat werk aan de winkel. Met lesprogramma's, foldermateriaal, voorlichtingsprogramma's of themabijeenkomsten op bijvoorbeeld scholen, sportclubs en in zorgcentra hoopt Hilversum Inclusief qua acceptatie een begin te maken. Meer training en oog hebben van horecapersoneel voor de LHBTI-doelgroep kan de veiligheid al verbeteren. De werkgroep hoopt aan tafel te mogen komen bij het horecaoverleg, waar uitbaters, politie en burgemeester Pieter Broertjes samenkomen. Dat is tot nu toe nog niet gelukt, ondanks dat er nu LHBTI-beleid is.

Voor de gemeenschap is het belangrijk om zichtbaar te worden, zo laat de werkgroep weten. Dat kan door evenementen te verzorgen of door bij bestaande activiteiten aan te haken. Daar is voor de komende jaren flink budget voor vrijgemaakt door de gemeente. Concrete plannen zijn er nog niet. Daarnaast pleit de groep ervoor dat de regenboogvlag wappert op Coming Out Day, Paarse Vrijdag en op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (17 mei). Tevens zijn zij bezig met een regenboogbankje ergens in het centrum en hopen zij een gaystoplicht (mannetje-mannetje of vrouwtje-vrouwtje) te krijgen in de buurt van het station. "Het moet langzaam tussen de oren komen", klinkt het.

Regenboogbankje en gaystoplicht in het centrum
Ook dit jaar legt de LHBTI-gemeenschap een krans tijdens de herdenking van 4 mei.