In 2024 moet het nieuwe ziekenhuis helemaal gereed zijn.
In 2024 moet het nieuwe ziekenhuis helemaal gereed zijn. Foto: Tergooi

'Intentie uitgesproken vanwege belang van goed ziekenhuis'

vervolg van de voorpagina

"Het college heeft de intentie uitgesproken om voor 10 miljoen euro borg te staan", meldt projectwethouder Monnikenberg Annette Wolthers. "Dat het college deze intentie heeft, is vanwege het belang van een goed, modern ziekenhuis voor Hilversum en de regio Gooi en Vechtstreek. Met de versnelling van de bouw kan er binnen vier tot zes jaar een volledig nieuw en duurzaam ziekenhuis in Hilversum zijn", licht zij toe.

Wethouder Karin Walters van Financiƫn geeft aan dat het college inderdaad wil helpen, maar dat het niet klakkeloos garant wil staan voor dit bedrag. Vandaar dat een extern bureau onderzoek doet naar de risico's van deze borgstelling. Walters meldt dat dit onderzoek al loopt. De verwachting is dat de resultaten hiervan over twee weken gepresenteerd kunnen worden. Gezien de hoogte van het bedrag vindt de wethouder het wijs, ook al is het een collegebevoegdheid, een voorstel voor te leggen aan de gemeenteraad.

Als alles volgens planning verloopt dan start de bouw eind dit jaar al. De nieuwbouw op de Monnikenberg moet in 2022 klaar zijn. Dan gaat het om drie grote gebouwen, een parkeergarage en een nevengebouw. Dik anderhalf jaar later, in 2024, moet de klus helemaal geklaard zijn. Dat heeft te maken met het bestaande gebouw. Een deel daarvan, het zogeheten Y-gebouw (het gedeelte dat in de jaren 90 is bijgebouwd), wordt over drie jaar gerenoveerd.

Het overige deel van het huidige ziekenhuis aan de Van Riebeeckweg 212 gaat daarna tegen de vlakte. Op dit vrijgekomen gebied verrijst dan een nieuwbouwwijk. Daar is plek voor zo'n 300 woningen.