Hypnotherapeute Ellen Rikhye: 'Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Het grote feest is dat dat je het kunt veranderen.'
Hypnotherapeute Ellen Rikhye: 'Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Het grote feest is dat dat je het kunt veranderen.' Foto: Bastiaan Miché

'In ontspannen toestand sta je in verbinding met het onderbewustzijn'

Met je ogen een pendelende ketting volgen, in slaap vallen, uit worden gehoord en ontwaken. Dat is toch hypnose? Ellen Rikhye lacht. Hard.

HILVERSUM Waarom val ik steeds weer op die bad guy? Waarom vind ik mezelf nooit genoeg? Waarom voel ik altijd stress? Het zijn vragen die cliënten de Hilversumse Ellen Rikhye regelmatig stellen. Door middel van Rapid Transformational Therapy (RTT) heeft ze het antwoord om mensen zich mentaal en fysiek weer lekker te voelen. Ze knikt. "Hypnotherapie ja. En nee, dat is niet zweverig."

Ze loopt de trappen van het voormalige TROS-gebouw op en opent de deur van haar werkruimte. Het is er licht, stijlvol, doch minimalistisch ingericht. Centraal staat de zwarte sofa. Ernaast een tafeltje met een kan water en tissues. "Koffie?" Ze klopt de melk, schenkt de koffie erbij en steekt van wal. "Ik ben in Londen opgeleid door Marisa Peer die mij de Method tot Hypnotherapist en Rapid Transformational Therapist leerde. Nog steeds haal ik veel voldoening uit het feit dat ik middels RTT mensen snel van hun klachten af kan helpen."

Als klein meisje droomde Rikhye ervan arts te worden, ze wilde mensen helpen. Omdat ze twijfelde of ze dat wel kon, liet ze de medische studie links liggen en stortte zich op communicatiewetenschappen. Ze studeerde af als communicatiedeskundige, maar was niet gelukkig. Haar hart begon sneller te kloppen toen ze over Marisa Peer en haar methode las. "Ineens werd me duidelijk hoe ons brein werkt. Zoals Marisa het uitlegde was het eigenlijk heel logisch." Zo wordt elk gedrag dat mensen vertonen aangestuurd door het onderbewustzijn. Dat is oerinstinct en nodig om te overleven. Het onderbewustzijn houdt graag vast aan het vertrouwde en vindt het niet prettig om de comfortzone te verlaten, legt ze uit.

Opluchting

Het is allemaal niet zo ingewikkeld, lacht Rikhye. Het grote feest is volgens haar dat je het kunt veranderen. Een sessie bij haar duurt zo'n twee uur en sommige cliënten zijn daarna van hun klachten af. Andere hebben een of twee sessies meer nodig. Maar negen van de tien keer is er aan het eind van de behandeling die grote opluchting, die blijheid. Telkens weer.

Het geheim

Waarom val ik altijd op de bad guy? Waarom voel ik altijd stress?

Wat is het geheim van de smid? De therapeute lacht. "Simpel. Je maakt met mij een afspraak voor een uitgebreide intake. Vervolgens breng ik je in een diepe ontspanning, onder hypnose als je het zo wilt noemen." Wie denkt dat hij dan de controle kwijt is, heeft het mis. "Welnee, je kunt gewoon antwoord geven op mijn vragen en houdt de controle over jezelf." Als je in een ontspannen toestand bent, sta je in verbinding met je onderbewustzijn. En je onderbewustzijn kun je vergelijken met een blueprint: daarin liggen de details en herinneringen uit je leven vast, weet ze. "Door hypnose kom ik tot de kern van je ongewenste gedrag of nare gevoelens en dat buig ik om met effectieve technieken. Je krijgt een 'aha-moment', omdat je ziet waar je gedrag vandaan komt. Dan kun je het accepteren en loslaten." Na de sessie spreekt ze een audio van vijftien minuten in die je mee naar huis krijgt en dagelijks moet beluisteren zodat je onderbewuste ervan overtuigd raakt. "Wat ik op zo'n audio zeg? Nou, oneliners als 'I'm enough', 'I'm worthy' en' I'm loveable'. Als je dat maar vaak genoeg herhaalt voelt het ook zo en weet je onderbewustzijn niet beter."

Leven terug

'Ik voel me een compleet ander mens.' Ze hoort het zo vaak na afloop. "Cliënten bedanken me omdat ze hun leven weer terug hebben. Dat de paniekaanvallen waar ze jarenlang door werden geplaagd, zijn verdwenen. Dat ze voor zichzelf durven op te komen. Dat eetbuien tot de verleden tijd behoren."

Www.rapidtransformationaltherapy.nl.