Nieuwe stap naar Smart City Platform

HILVERSUM Drie consortia krijgen de kans om aan Hilversum te tonen wat zij te bieden hebben als het gaat om het Smart City Platform dat de gemeente zo graag wil hebben. In september bepaalt de gemeente wie het beste pakket heeft. Begin 2020 moeten de eerste resultaten dan al te zien zijn in Hilversum.

In totaal hebben vijftien consortia gereageerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft er nu drie geselecteerd die nu in de definitieve inschrijving mogen aangeven hoe zij de samenwerking met Hilversum zien voor de komende vijf jaar. Met deze alliantie met private partijen zet de gemeente in op het ontwikkelen van nieuwe diensten voor de inwoners. Het gaat om slimme oplossingen, waaronder het beschikbaar stellen van informatie op wijk- en buurtniveau en inzetten van verlichting in de stad.
"Hilversum is daarmee uniek in Nederland, omdat zij de hele stad neemt voor slimme toepassingen", zo laat het college weten. "Veel steden zijn bezig met Smart City, maar altijd op onderdelen. In Hilversum werken wij met Smart City aan een stad die in de toekomst fijn is om te wonen, bezoeken en te werken."


SP-vragen over intrekken starterslening

HILVERSUM Wat is er met de Verordening Stimuleringsfonds Starterslening gebeurd? Dat is de centrale vraag die de SP-fractie stelt aan wethouder Jan Kastje van Wonen.

Het lijkt erop dat deze regeling, die eind 2006 is vastgesteld in Hilversum, is ingetrokken, al is daar nooit een raadsbesluit over genomen, zo melden de socialisten. Om opheldering hierin te krijgen, hebben de SP-raadsleden Bianca Verweij en Pierre van Rooden artikel 41-vragen gesteld aan Kastje.
De SP wijst erop dat omringende gemeenten, zoals Gooise Meren, Wijdemeren, Blaricum en Huizen deze regeling, waarbij huishoudens met beperkte middelen de financiƫle mogelijkheid krijgen om een huis te kopen, nog wel in gebruik hebben.
In het potje van dit revolverend fonds zat 700.000 euro. Volgens de SP zat er in 2018 nog maar 179.552 euro in. Wat is er met die 520.000 euro gebeurd, luidt een andere vraag.