Na de zomer zou de Gooische Pas in gebruik genomen kunnen worden.
Na de zomer zou de Gooische Pas in gebruik genomen kunnen worden. Foto: Deborah den Dulk

'Wij willen lokale bestedingen leuk maken met de Gooische Pas'

Heel veel geld vloeit weg uit Hilversum en de regio door onder andere onlinebestedingen. Daar probeert de Gooische Pas een kentering in aan te brengen.

HILVERSUM In plaats van een cadeaukaart van de Zalando of een Bol.com-bon kunnen de inwoners van 't Gooi op korte termijn al gebruik maken van de Gooische Pas. Met deze voordeelpas stimuleren de gebruikers de lokale economie en kunnen ze tegelijkertijd met medewerking van lokale ondernemingen goede doelen steunen. "We willen lokale bestedingen leuk maken."

Initiatiefnemers van de Gooische Pas zijn Hans Hensen en Els Terlien. Zij hebben Deborah den Dulk er onlangs bij gehaald, zodat zij de marketing van deze regionale betaalkaart voor haar rekening kan nemen. Dat gaat zij de komende periode doen. Nog voor de zomer gaat de Hilversumse inventariseren bij de ondernemers in de regio wat de behoefte is. "Ik wil snel doorschakelen. Ik verwacht dat deze actie voor 1 juni achter de rug is", meldt de evenementenorganisator.

Als er voldoende belangstelling is, wat wel de verwachting is, dan willen de initiatiefnemers de Gooische Pas na de zomervakantie introduceren. Tussen de tachtig en honderd ondernemers, maar bijvoorbeeld ook culturele instellingen en sportverenigingen, zijn ervoor nodig om een start te maken.

Win-winsituatie

De voordeelkaart moet zorgen voor een win-winsituatie voor de gebruikers én de ondernemingen. Wie een Gooische Pas heeft kan rekenen op voordeeltjes bij de winkel waar hij koopt. Dat kan zijn dat er een extra bedrag te besteden is bij deze ondernemer, dat er een marge naar een goed doel gaat en dat het geld binnen de regio blijft. Het is een impuls voor de lokale en regionale economie. "Er vloeit heel veel geld weg naar randgemeenten en online. Alleen in Hilversum is dat al 40 procent op een bedrag van 580 miljoen", aldus John Keunen, ceo van Groupcard, die al in vijftien andere plaatsen - zoals Deventer en Amstelveen - een dergelijke pas mogelijk heeft gemaakt.

Met de introductie van de Gooische Pas willen de initiatiefnemers deze trend doorbreken. Met deze voordeelkaart is het de bedoeling de omzetten bij de lokale ondernemers te houden en deze wellicht te laten stijgen. Daarbij is het voor de gebruiker - de pas is er voor iedereen en zelfs voor toeristen - gunstig dat deze pas bij veel meer winkels te gebruiken is dan één. "Het is een middel om de markt te helpen. De Gooische Pas spreekt tot de verbeelding."

'Het is een middel om de markt te helpen'

Sportclubs kunnen een veelvoud aan passen kopen en deze verstrekken aan de leden. Bij iedere betaling in de kantine kan er een percentage naar de vereniging of de club gaan. Dat is allemaal te regelen, meldt Keunen. Ook is het voor de gemeente mogelijk om aan te haken op dit initiatief. Wethouder Annette Wolthers is bezig met de uitwerking van een Hilversumpas: die is alleen voor minima.