'Waardevol erfgoed'. Zo omschrijft de stichting de voorgevel van de oude V&D.
'Waardevol erfgoed'. Zo omschrijft de stichting de voorgevel van de oude V&D. Archieffoto: Bastiaan Miché

Voorgevel van voormalig V&D-pand 'waardevol erfgoed'

Kus de schone slaapster wakker, zoals dat eerder bij het oude bioscooppand op het Langgewenst is gebeurd. Behoud de gevel van de oude V&D, is de oproep.

HILVERSUM Als je door de Kerkstraat loopt en omhoog kijkt dan zijn er diverse gevelpareltjes te zien. Wat Stichting het Cuypersgenootschap, de landelijke monumentenorganisatie, betreft gaat dat zeker op voor de voorgevel van het voormalige pand van Vroom & Dreesmann (V&D). Met de voorgenomen sloop van deze gevel verdwijnt volgens deze club 'waardevol erfgoed'.

In een brief aan het Hilversumse college van burgemeester en wethouders uit het Cuypersgenootschap zijn zorgen. Uit de publicatie van 28 maart blijkt dat de gemeente medewerking verleent aan de renovatie van de Kerkstraat 47-51. Behoud van de gevel is van belang, zo geeft de monumentenorganisatie aan.

"Uit de plannen blijkt dat het niet noodzakelijk is om de huidige gevel aan de Kerkstraat te vervangen", schrijft Leo Dubbelaar, secretaris van het Cuypersgenootschap. "Andere oplossingen zijn denkbaar. Wij willen u dan ook dringend verzoeken om op de korte termijn alle betrokken partijen bij elkaar te brengen om te spreken over het behoud van de gevel. De mogelijkheden van behoud kunnen door een kundig architect in korte tijd in beeld gebracht worden", klinkt het klip-en-klaar.

Inmiddels wordt er in het pand druk gewerkt. Bekend is dat onder andere de C&A hier naartoe verhuist. Dat vindt het Cuypersgenootschap een positieve ontwikkeling. Ook vindt de stichting het prima dat de gevels van de voormalige V&D aan de Zeedijk 'stevig onder handen' worden genomen. Maar dat geldt voor hen niet voor de voorgevel aan de Kerkstraat. In de brief vermeldt Dubbelaar dat Vroom & Dreesmann in de jaren dertig van de vorige eeuw een groot aantal winkels heeft gerealiseerd, waaronder in Amersfoort, Haarlem en Maastricht. De huisarchitect van het landelijke warenhuis was in deze periode Amsterdammer Jan Kuijt, die daarbij vaak samenwerkte met Lucie Lagrillière. Hun stijl is verwant aan de art deco en de Amsterdamse School. "Hun gebouwen vallen veelal op door hun prachtige metselwerk, glas-in-loodramen en het gebruik van natuursteen. Ook in het snelgroeiende Hilversum werd in deze jaren naar hun ontwerp een nieuwe V&D gebouwd", aldus de secretaris.

Die schrijft dat de representatieve voorgevel van het pand aan de Kerkstraat opvallend is binnen het oeuvre. Dat komt omdat er geen sprake is van baksteen en art seco, maar dat het hier gaat om een meer klassieke gevel met subtiele, moderne elementen. "Opvallend is vooral het kostbare natuursteen dat is gebruikt", is de eerste conclusie. "Daarmee valt het pand op tussen de omringende winkelpanden uit de periode 1890-1940, die wel allemaal bakstenen gevels hebben. Binnen Hilversum zijn er geen vergelijkbare gevels te vinden. Het is niet voor niets dat architectuurhistorici de gemeente dan ook reeds enkele jaren geleden hebben gewezen op het belang van de gevel."
Dat er werk aan de winkel is, is voor het Cuypersgenootschap duidelijk. De gevel is in de loop der jaren behoorlijk aangetast en dan met name de begane grond. De rest van de gevel is in grote lijnen behouden. Details zijn te reconstrueren, zo haalt de bezorgde stichting aan. Daarbij verwijst zij naar het ontwerp van MOUT op het marktplein: Zecc architecten nam twee weken geleden voor hun ontwerp nog de publieksprijs van de Hilversumse Architectuurprijs in ontvangst.

"Het is evenals het pand van MOUT een schone slaapster die wakker gekust moet worden", stelt het Cuypersgenootschap. "Na een restauratie kan deze gevel weer een parel worden in de Kerkstraat. Achter de historische gevel kan een moderne winkel met passende entree ontstaan die volledig recht doet aan de wensen van de gebruikers."
Wat de binnenkant van het pand betreft, kan de stichting zich goed vinden in de voorliggende plannen. Dubbelaar schrijft in zijn brief dat het interieur van het oude V&D-pand door alle ingrijpende verbouwingen uit het verleden geen enkele historische waarde meer heeft.

'Binnen Hilversum zijn geen vergelijkbare gevels te vinden'
Zo moet de voorkant eruit komen te zien.