'Geen opzet bij brandstichting heide'

HILVERSUM De grote brand op de Laapersheide in Hilversum eerder deze maand is veroorzaakt door twee tieners - 14 en 15 jaar - die met vuurwerk speelden. Dat meldt de politie. Daarbij wordt benadrukt dat er geen sprake is van opzettelijke brandstichting.

Een van de jongens meldde zich direct na een getuigenoproep bij de politie. Een tweede jongen werd even later aangehouden. Beiden zijn na verhoor weer heengezonden.
Het bericht dat nu naar buiten komt is opvallend, omdat de politie direct na de brand uitging van brandstichting, maar een dag later aangaf dat er rekening werd gehouden met alle scenario's. Nu blijkt dat de politie toen al wist dat (in ieder geval één van) de jongens verantwoordelijk waren voor de brand van maandagavond 8 april, waarbij vele hectares natuur verloren gingen. Het was droog die dag en er stond een harde wind. Het vuur greep snel om zich heen.
De brandweer meldt dat het al langere tijd erg droog is in de natuur. In bijna heel het land - dus ook in 't Gooi en de Vechtstreek - geldt 'fase 2'. En dat betekent oppassen. De kans op een natuurbrand is zeker aanwezig. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. "In deze fase, maar eigenlijk altijd, vragen we inwoners en recreanten extra alert te zijn op het ontstaan van brand", aldus Allard Schimmel, woordvoerder van Brandweer Nederland.