Het opengraven van de poel.
Het opengraven van de poel. Foto: Jelle Harder

Hoop op redding van amfibieën

HILVERSUM Er werd zelfs even gedreigd met een rechtszaak, maar uiteindelijk stemde de provincie Noord-Holland ermee in om de gedempte poel in Anna's Hoeve weer open te graven. Daarmee hoopt de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve e.o. (VBAH) dat er nog een aantal amfibieën - en vooral de kamsalamanders - gered kunnen worden.

De poel, die vanwege de HOV-busbaan en een nieuwe weg moet verdwijnen in het natuurgebied, is al twee jaar onderwerp van discussie tussen de provincie Noord-Holland en de VBAH. Om alle zwaarbeschermde kamsalamanders en andere amfibieën te redden, werd er begin 2017 een nieuwe poel aangelegd op enige afstand van het toekomstige bouwterrein. Vervolgens zou er een scherm om de oude poel komen om alle amfibieën veilig naar de nieuwe poel te krijgen. Maar dat scherm kwam er, ondanks aandringen van de vereniging, maar niet.

Uiteindelijk kwam er wel een scherm, maar dan om de nieuwe poel. Haarlem plaatste deze met het idee dat er geen dieren het bouwterrein op komen. "Maar voor de oude poel, die nota bene op het bouwterrein lag, heeft de provincie dat steeds nagelaten", aldus verenigingsvoorzitter Danny van Kooi. "Gevolg is dat mogelijk vele honderden amfibieën vanuit de oude poel zich over het toekomstige bouwterrein hebben verspreid."
Met het uitgraven van de oude poel is er de hoop dat amfibieën worden aangetrokken door het water. Rondom de opengegraven poel komt een scherm met aan de buitenkant emmers. De amfibieën trekken naar het water, vallen in de emmer en worden door VBAH-vrijwilligers overgebracht naar de nieuwe poel. Het scherm blijft naar verwachting tot medio juni staan.