Platenbaas Hans 'Tiger' Smits (rechts) heeft ervoor gezorgd dat Rotjoch Ronald Welgemoed een cd heeft volgezongen.
Platenbaas Hans 'Tiger' Smits (rechts) heeft ervoor gezorgd dat Rotjoch Ronald Welgemoed een cd heeft volgezongen. Foto: Bastiaan Miché

Muzikale inspiratie giert weer door aderen van Hilversums Rotjoch

Rotjoch Ronald Welgemoed is terug. Twaalf nummers schudde hij uit zijn muzikale mouw. Zijn nieuwe cd 'Here To Stay' ligt bij Platenhuis 't Oortje.

HILVERSUM "Hij? Hij is geweldig. Toen ik zijn muziek hoorde was ik meteen verkocht", wijst Hans 'Tiger' Smits enthousiast op Ronald Welgemoed. De platenbaas is nog maar net gestart met zijn label Helena Music Records en is apetrots dat hij Rotjoch in zijn stal heeft. Zwijgend, in het zwart gekleed en zijn armen over elkaar, kijkt zanger en liedjesschrijver Welgemoed naar Smits. Grijnst. En is blij dat er na al die jaren weer een nieuw album ligt.

De twaalf nummers op 'Here To Stay' heeft Welgemoed zelf geschreven. Inspiratie haalt hij uit dagelijkse gebeurtenissen, gedachten die hem bezighouden en de gesprekken die hij voert. Hij weet nog goed dat hij in Parijs zat. Hij was jong, misschien een jaar of zesentwintig. "Ik wilde daar zo graag naartoe. En toen ik er eenmaal was, voelde ik me zo eenzaam. Daar heb ik een nummer over geschreven: 'Another Lonely Night In Paris." Natuurlijk had hij liefst fulltimemuzikant willen zijn, maar dat zat er niet in. "Welnee, daarvan kan je niet leven. Dus ik werkte veel voor uitzendbureaus en had uiteenlopende baantjes. Ben zelfs nog verhuizer geweest", lacht Welgemoed.

De Hilversummer leeft voor de muziek. "Hij IS muziek", benadrukt Smits. Zijn huis is er onmiskenbaar één van een muzikant. Stapels cd's, muziekinstrumenten, stof op de televisie. Welgemoed lacht. Vertelt dat hij een beetje last heeft van dat andere Rotjoch, die jonge rapper en presentator. Wie googelt op Rotjoch krijgt als eerste van alles te lezen over Angelo Diop. Daarna pas volgt informatie over de Hilversumse band. Mag dat zomaar? Welgemoed haalt zijn schouders op. Kennelijk kan het. Hij gaf zijn band in 1978 die naam. "Ik werd zo genoemd en dacht: dat is een perfecte naam." Rotjoch repeteerde in het Tagrijn, wat nu de Vorstin is. Daar leerde Welgemoed de bandleden kennen. "Dirk Scheele, ken je die? Dat was onze eerste gitarist. Nu speelt hij in een groene broek en geel T-shirt kinderliedjes in de Nederlandse theaters." Optreden deed Rotjoch in kroegen: Café Bos, Felix, maar ook in Paradiso en de Melkweg in Amsterdam.

Ottenhome

Bijna veertig jaar was er geen nieuw album, totdat Hans 'Tiger' Smits om de hoek kwam kijken. Welgemoed ontmoette hem tijdens een jamsessie bij Ottenhome en Smits was meteen enthousiast over Rotjochs sound. "Ik ben Helena Music Records gestart, het nieuwe opkomende indie-label van Nederland, vooral bekend van de verzamelalbums 'Global Connectivity'. Nadat in 2014 en 2016 de single van Rotjoch 'Sexy' en de EP 'Nobody Knows' waren uitgebracht, werd besloten de Amsterdamse Dubcellar Studio in te duiken om daar met technicus Robert Curiel twaalf nieuwe, door Ronald geschreven, songs op te nemen. Naast Ronald die de zang, slaggitaar en akoestische gitaren voor zijn rekening nam, spelen mee Juan Gieling, Pim Meester en William van Veenendaal. Bovendien voegde Marc la Chapelle op een aantal liedjes nog toetsen toe", legt Smits uit. Ten slotte regelt het Friese Marista de distributie.
Welgemoed is blij met Smits' aanbod om een cd uit te brengen. "Het is moeilijk een platenlabel te vinden. Er is niet zo veel geld meer, dus zijn maatschappijen selectief in wat ze releasen." De mannen maakten samen een deal met als resultaat 'Here To stay'. Smits staat te springen om optredens te regelen en het grote publiek kennis te laten maken met de Hilversumse band. De toekomst zien de twee zonnig tegemoet. "Ik wil me richten op het uitbrengen van singles. En twitteren, gebruikmaken van social media. En niet te vergeten: een videoclip. Dat werkt altijd goed, mensen moeten je zien, weten wie je bent", weet Smits. Welgemoed knikt. Vindt het prima, zolang hij maar kan doen wat hij het liefste doet: muziek maken.