Jan Willem Hoogendoorn werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Jan Willem Hoogendoorn werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto's: Bastiaan Miché

Koninklijke onderscheiding voor tien zeer bijzondere Hilversummers

Tien Hilversummers kregen tijdens de traditionele lintjesregen een koninklijke onderscheiding. Zeven werden benoemd tot Lid, drie tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wat bijzonder was aan deze uitreiking? Twee gelukkigen hadden voor elkaar koninklijke onderscheiding aangevraagd zonder dat ze dit van elkaar wisten. "Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt", sprak burgemeester Pieter Broertjes vrijdagmorgen in de Burgerzaal van het raadhuis toen hij een lintje uitreikte aan Lex Alexander en daarvoor al aan (de wegens vakantie afwezige) Aris Doelman. Een overzicht van de tien gedecoreerden: negen mannen en één vrouw.

Hans van den Bogaard (Lid): Eén van de twee oprichters van het Haarlems Accordeonorkest (opgericht januari 1959) en spelend lid én secretaris van klaverjasvereniging De Meent. Zijn allergrootste passie is voetbal, vooral schoolvoetbal. Vele jaren was hij bestuurslid van voetbalvereniging Hilversumse Boys en lid van het jeugdbestuur van Allen Weerbaar. Verder heeft hij zich ruim 35 jaar ingezet voor het organiseren en het uitvoeren van het schoolvoetbal in Gooi-Noord.
Aris Doelman (Lid): Heeft meer dan twintig jaar vrijwilligerswerk verricht voor Kinderboerderij de Hertenkamp. Daarnaast was Doelman jarenlang voorzitter van de programmaraad van de gemeente Hilversum.
Age Fluitman (Ridder): Was tot zijn pensionering werkzaam bij PricewaterhouseCoopers (PwC) waar hij zich tevens inzette voor het project Educating the Children of Dafur. Daarnaast deed Fluitman nog heel veel meer. Een kleine greep: bestuurslid van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen, voorzitter van de Hilversumse Mixed Hockeyclub en penningmeester van de Hilversumse Scholen Vereniging. Broertjes tegen Fluitman: "Ik weet niet hoe je het voor elkaar hebt gekregen. Een dag heeft maar 24 uur."
Jan Willem Hoogendoorn (Ridder): Heeft als districtdirecteur bij ABN-Amro altijd een zeer drukke baan gehad, maar desondanks zette hij zich jarenlang in voor voetbalvereniging SC 't Gooi, de KNVB en het NOC*NSF. En vanaf de oprichting in 2010 is Hoogendoorn vrijwilliger bij de Stichting Raising Hope Foundation Nederland. Zij zetten zich in voor mensen met hersenletsel door het organiseren van activiteiten in de fiets- en wielerwereld.
Hans de la Parra (Ridder): Heeft naast zijn drukke werkzaamheden op het gebied van Human Resources altijd tijd vrijgemaakt voor het bestuur van het katholiek onderwijs in Hilversum en voor het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Mede dankzij zijn inzet werden in 2008 zowel het katholiek basisonderwijs en het katholiek voortgezet onderwijs in het Gooi in één bestuurlijke organisatie ondergebracht: de Alberdingk Thijm Scholen.
Cees Punter (Lid): Naast zijn werk bij de Politie Eenheid Midden-Nederland was hij bestuurslid en diaken van de Regenboogwijkgemeente Hilversum en had hij twee bestuursfuncties: voorzitter van kaatsvereniging Melle Veenstra en voorzitter van Politie Muziekgezelschap Excelsior. Beide organisaties bestaan 100 jaar.
Johan Schras (Lid): Gewaardeerd lid van het Apostolisch Genootschap in Hilversum. Al 57 jaar zet hij zich vele uren per week met hart en ziel op vele fronten hiervoor in. Ook het Filmtheater kan op zijn inzet rekenen.
Jannie Stomphorst-Smit (Lid): Via haar werk bij Sherpa zet zij zich in als vrijwilliger en coördinator van de Vriendenkring Sherpa. Daarnaast is zij actief binnen Wijkcentrum de Koepel, onder andere als mede-organisator van de kinderdisco en de rommelmarkt. Ook is zij lid van de buurtgroepen Kerkelanden Leeft en Netwerk 1216.
Gerard Susan (Lid): Is onder meer werkzaam als vrijwilliger voor het Rode Kruis, penningmeester van bridgeclub Het Trefpunt in Naarden en chauffeur bij Stichting Rolstoelbus Vervoer 't Gooi.
Lex Alexander (Lid): Was een van de oprichters en de eerste voorzitter van de Wijkraad Hilversumse Meent en ook lid van de Hilversumse programmaraad. Ook is hij al 34 jaar actief lid van de Rotary Club Hilversum 3. De laatste jaren besteedt hij de meeste tijd aan Kinderboerderij De Hertenkamp.

Voor Cees Punter was 2019 sowieso al een feestjaar.
Jannie Stomphorst was blij verrast.