Wethouder Wimar Jaeger.
Wethouder Wimar Jaeger. Foto: Bastiaan Miché

Presidium neemt rol van burgemeester over in feitenonderzoek wethouder

Niet de burgemeester, maar het presidium blijft in het vervolgproces aan de bal. De fractievoorzitters verstrekken nu de opdracht.

Vervolg van de voorpagina

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het integriteitsonderzoek naar Hans Roos, voormalig fractievoorzitter van Hilversum1, is burgemeester Pieter Broertjes niet het aanspreekpunt voor het (nog aan te nemen) onderzoeksbureau. Na afloop ontvangt hij de conclusies ook niet. Niet hij, maar het presidium is opdrachtgever van het feitenonderzoek en doet de communicatie in deze kwestie als dat nodig is.
Dat is dinsdagavond eveneens besloten. De kans bestaat immers dat de rol van de burgemeester en mogelijk andere collegeleden in het subsidieproces aan de orde komt. Het is vooralsnog onduidelijk of (leden van) het vorige college van B en W op de hoogte was van de nevenfunctie van Jaeger bij de Dutch Media Foundation. Stichtingvoorzitter Jan Slagter heeft in De Gooi- en Eemlander verklaard dat Broertjes, voordat de mediawethouder toetrad tot het DMF-bestuur, op de hoogte is gebracht van deze nevenfunctie. Als voorzitter van het college wil de burgemeester iedere schijn van partijdigheid voorkomen en daarom is het presidium in het verdere proces aan de bal.
Uit de in maart 2017 gewijzigde statuten van de foundation blijkt ook dat het college van burgemeester en wethouders één persoon mag aanwijzen. Of dit nu wel of niet iemand uit hun midden moet zijn, blijft in het ongewisse. Zelf heeft Jaeger verklaard dat hij op verzoek van Slagter zitting heeft genomen in het bestuur. Op deze manier kon hij 'optimaal verbonden blijven', omdat er grof geld vanuit de gemeente naar de stichting ging. In 2017 en 2018 is in totaal 520.092 euro subsidie verstrekt voor de organisatie van tweemaal de Dutch Media Week en Dudok in Concert (2017).
Naast deze nevenfunctie blijkt dat Jaeger nog meer bijbanen niet heeft vermeld, waaronder zijn lidmaatschap van het bestuur van de Tomin Groep en zijn eigen bedrijf Wipac bv. In de gemeentewet staat klip-en-klaar dat een wethouder zijn of haar voornemen om een nevenfunctie te aanvaarden dient te melden aan de raad. Tevens vervult een wethouder geen nevenfuncties die ongewenst zijn met het oog op goede invulling van het wethouderschap. Dit alles omdat het openbaar bestuur onkreukbaar en integer moet zijn.
Voor Jaeger is het niet de eerste keer dat er onderzoek naar hem wordt gedaan. In 2016 diende Leefbaar Hilversum een integriteitsmelding in tegen hem. Volgens de oppositiepartij zou de D66'er zich in het Philipscomplex-dossier niet aan zijn geheimhoudingsplicht hebben gehouden en niet integer gehandeld hebben. Na een screening van Broertjes besloot het presidium in juli van dat jaar dat een feitenonderzoek niet nodig was. Wel ging het dossier naar wethouder Floris Voorink.
In een later stadium in de vorige collegeperiode is een onderzoek gedaan naar het handelen van Jaeger. Publiekelijk gezien is de kwestie 'Stichting Hilversum Marketing' minder bekend. Het gaat om een intern onderzoek. Dit onderzoek is toen gestaakt wegens gebrek aan bewijs.
Het presidium gaat nu aan de slag met het formuleren van de opdracht én zoekt een onafhankelijk bureau. Zolang het onderzoek loopt, doet het presidium geen inhoudelijke uitspraken. Het is nu onduidelijk hoe lang deze stap in het stappenplan integriteitsmeldingen gaat duren.