Tamelijk wisselvallig en koel weer

Onder invloed van een uitloper van het Azoren hogedrukgebied begon de week droog en rustig. Tussen een lagedrukgebied boven Scandinavië en hoge luchtdruk op de Atlantische Oceaan komt vanaf vandaag een noordelijke stroming op gang met aanvoer van koude arctische lucht uit de poolstreken. De maxima dalen naar rond 10 °C met kans op een bui.

Vrijdag + het weekeinde

Met mei op de kalender laat het voorjaarsweer wederom een grillig verloop zien met een dalende temperatuur. Vrijdag en het komend weekeinde van nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag verlopen zeer koel met een maximum van 10 °C. In de nacht daalt het kwik naar circa 3 °C met kans op nachtvorst. Er zijn wolkenvelden en er valt nu en dan een bui. Tussendoor klaart het soms even fel op. Er staat een matige tot krachtige noordwestenwind.

Trend na het weekeinde

Het koude weer houdt eerst nog aan met een mix van zon, wolken en soms een bui. Vanwege dalende luchtdruk boven de Britse eilanden wordt de stroming westelijk. De kans op regen neemt toe. De temperatuur stijgt naar een meer normale waarde van 16 à 17 °C.

Weetje

IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. De volksweerkunde stelt dat dit de laatste dagen in de lente zijn waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit late koude weer in mei houdt zich niet altijd aan die data. Dit jaar valt het eerder. In de komende week loopt de temperatuur weer iets op.