Apotheken zijn agressie aan de balie spuugzat

HILVERSUM Ruim twintig apotheken in 't Gooi hielden woensdag tot 12.00 uur de deuren dicht. Zij zijn de discussies aan de balie - met als gevolg verbale en soms zelfs fysieke agressie - spuugzat. "Het moet ophouden."

Dat zegt apotheker Bernadine Armbrust van Apotheek van den Bergh in Hilversum. Belangrijke oorzaak van die agressie zijn volgens haar de geneesmiddelentekorten en merkwisselingen van medicijnen. "Ik begrijp die frustratie, maar richt die niet op ons", luidt de boodschap. "Wij zijn slechts de boodschapper. En wij zijn ook gefrustreerd hierover."
Het stille protest is dus een signaal richting bezoekers 'om eens lief te doen', maar is ook een boodschap richting beleidsmakers, politiek en zorgverzekeraars om iets te doen aan de medicijntekorten. Van alle apotheken zou 35 procent dagelijks en 75 procent wekelijks te maken hebben met (vooral verbale) agressie. Armbrust heeft de fysieke agressie ook al van dichtbij meegemaakt. Eind vorig jaar zag ze (in Weesp) hoe een collega in haar gezicht werd geslagen toen ze moest uitleggen waarom een merk niet meer vergoed werd.