De Porsche 911.
De Porsche 911. Archieffto: Bastiaan Miché

In hoger beroep lichtere straf voor doodrijden Fleur

LOOSDRECHT Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Walter van W. (56) in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel en een rijontzegging van vier jaar wegens het veroorzaken van het ernstige verkeersongeval op de Nieuw-Loosdrechtsedijk in 2016, waarbij de toen 19-jarige Fleur Balkestein gewond raakte en later overleed.

De rechtbank in Lelystad kwam in 2017 tot vier jaar cel en een rijverbod van vijf jaar. Duidelijk was al dat Van W. onder invloed van alcohol en met zeer hoge snelheid in de door hem bestuurde Porsche 911 de klapper veroorzaakte.
Volgens het hof is er voldoende bewijs dat de zoon met forse snelheid op korte afstand achter de vader heeft gereden, maar niet dat het rijgedrag van de zoon van invloed is geweest op het tot het ongeval leidende rijgedrag van de vader. Laatstgenoemde was als eerste weggereden, reed voortdurend voorop en kon zijn eigen snelheid en rijrichting volledig zelf bepalen. Er is niets gebleken van een nauwe en bewuste onderlinge samenwerking, zoals voor medeplegen is vereist, zodat niet kan worden bewezen dat het rijgedrag van de zoon het verkeersongeval mede heeft veroorzaakt.
Ten aanzien van de zoon acht het hof bewezen dat hij gevaar op de weg veroorzaakte. In hoger beroep is hem dezelfde straf opgelegd als de rechtbank in eerste aanleg had gedaan, te weten een taakstraf van 100 uren en een ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor de duur van een jaar.