In Paters plan schuift het centraal station enkele honderden meters op naar het zuiden.
In Paters plan schuift het centraal station enkele honderden meters op naar het zuiden. Foto: Bastiaan Miché

'Honderdduizend vierkante meter aan vrije ruimte creëren in centrum'

Hilversum moet kiezen voor het beste plan, ook al kost dat meer tijd dan gewild. Jeroen Pater meent het Hilversumse ei van Columbus gelegd te hebben.

HILVERSUM Verdiep het spoor tussen de Johannes Geradtsweg en de Mussenstraat. Verleg het station een paar honderd meter naar de driehoek Liebergerweg-Amersfoortseweg-Wandelpad. Daarmee zijn een heleboel problemen opgelost en biedt het Hilversum veel meer kansen dan de projecten nu, zoals de spoorzone en het stationsgebied.

Dat is in een notendop het idee van Jeroen Pater. Het voormalige commissielid van Hart voor Hilversum, nu actief voor Politiek Hilversum, meent een goede oplossing voor meerdere Hilversumse problemen ineen gevonden te hebben. Door het spoor te verdiepen - en dat is volgens de Hilversummer compleet iets anders dan het aanleggen van een spoortunnel - is het verbeteren van de verbinding tussen Oost en West. "Je bent ook meteen af van het gedoe van de kleine spoorbomen, de Oosterengwegtunnel hoeft ook niet gebouwd en je hebt 100.000 vierkante meter aan vrij in te richten ruimte in het centrum."
Daarnaast wil hij het centraal station verplaatsen - op hoogte van de EO. Dat heeft als voordelen dat het dichter bij het nieuwe ziekenhuis ligt en betekent dat station Sportpark, waar plannen voor zijn om het perron te verplaatsen, kan verdwijnen. Dat vindt hij niet te ver van het centrum. Er kan daar een plein worden aangelegd en met fietsverhuur, shuttlebusjes en met de tram naar Laren via het oude station - want er moet een lightrailverbinding komen - is deze decentralisatie goed op te vangen.
In hoeverre heeft Paters plan kans van slagen? De voorbereidingen voor de HOV-baan op de Oosterengweg zijn al in volle gang. Wethouder Arno Scheepers en de meerderheid van de gemeenteraad willen snel werk maken van het opknappen van het Stationsplein en in de spoorzone is de Gebiedsagenda 1221 opgesteld en staan diverse projecten in de steigers. "Waarom zou het niet kunnen?", reageert de Hilversummer. "Plannen zijn er om gewijzigd te worden."
Omdat een aantal trajecten al in volle gang is, is er wel haast geboden om de politiek ervan te overtuigen dat dit het beste plan is voor Hilversum. Hoewel het idee nog maar net op papier staat, heeft Pater de politieke partijen al benaderd. Nu is het zaak dat het plan geadopteerd wordt en er breed draagvlak voor komt. "Je kunt kwaliteit gaan realiseren op die dik 100.000 vierkante meter die je erbij krijgt. Er kunnen huizen komen, die alleen maar duurder worden. Het verdient zichzelf terug", aldus de plannenmaker.
Een ruwe schatting van het verdiepen van de spoorbak en het verleggen van het station gaat zo'n 500 miljoen euro kosten vermoedt Pater. Dat is behoorlijk meer dan de 60 à 65 miljoen die nu is ingeruimd voor het hele stationsgebied. Maar als het HOV-project nu stopt, houdt de provincie Noord-Holland dik 100 miljoen euro op zak en is er nog genoeg tijd over om bij andere overheden en fondsen aan te kloppen.