Duizenden belangstellenden zagen op de Gijsbrecht de karavaan voorbijkomen.
Duizenden belangstellenden zagen op de Gijsbrecht de karavaan voorbijkomen. Foto's: Bastiaan Miché

'Je voelde de energie, het was een feest van
de mensen'

Trekken de oude legervoertuigen op het Marktplein al veel bekijks, op de Gijsbrecht van Amstelstraat - waar de karavaan in tegenstelling tot vorig jaar nu wél stopt - is er zondag geen doorkomen meer aan. Ook de vijf meegekomen veteranen, waaronder David Teacher en Robert Izumi, zwaaien naar het aanwezige publiek en genieten van een fantastisch bevrijdingsfeest. En ook de expositie wordt goed bezocht.

hilversum Zijn er in heel het land discussies over de vraag of we 4 en 5 mei moeten blijven herdenken en vieren, tijdens de feestelijkheden in Hilversum is er van een discussie geen sprake. Natuurlijk moeten we blijven herdenken en vieren, is het eensgezinde antwoord. "Want vrijheid is het allerbelangrijkste dat een mens zich kan wensen."

Aan het woord is de 70-jarige Joke Knap. Samen met een vriendin staat zij op het Marktplein de langzaam voorbijrijdende voertuigen van Keep Them Rolling (die gezien de lucht die zij produceren Amsterdam straks echt niet binnenkomen) toe te zwaaien. "We blijven ze supporteren, stonden net ook al in Bussum (waar de voertuigen daarvoor stonden, red.). Daar was net ook een huwelijksaanzoek van iemand die meerijdt. Het is zo leuk. En mijn kleindochter rijdt ook mee."
En is het vlak voor de aankomst in Hilversum nog wat bewolkt en valt er hier en daar een druppel, als de stoet in Hilversum binnenrijdt breekt de zon pas echt goed door. En dus is het groot feest op de Gijsbrecht van Amstelstraat, waar duizenden belangstellenden de voertuigen verwelkomen. En ook de gratis te bezoeken expositie op Gijsbrecht van Amstelstraat 216 met ruim vijftig foto's van het leven in Hilversum tijdens de oorlog trekt veel bekijks. Ook veel kinderen nemen een kijkje en laten zich informeren. Namens de winkeliers kijkt Renske Schriemer maandagmorgen daarom terug op een perfect verlopen dag. "Niet normaal, echt indrukwekkend", is haar 'analyse'. "Je voelde de energie, het was een feest van de mensen. Er was een vrouw van 91 die niet meer kan zien, maar toen de voertuigen aankwamen zei: 'Ik hoor het, ik voel het'."
Wat vooral indruk maakte op Schriemer waren de verhalen over de oorlog. "We hadden verwacht dat het evenement publiek zou trekken, maar dat er zo veel behoefte is om de verhalen te delen is heel bijzonder."

Ook op het Marktplein veel volk.
Er werd volop gezwaaid.
Er was muziek...
...en er werd gedanst.