Hilversum en 't Gooi stonden vorig jaar nog allebei in de finale, toen wonnen de Naarders.
Hilversum en 't Gooi stonden vorig jaar nog allebei in de finale, toen wonnen de Naarders. Foto: Bastiaan Miché

'Wij zitten nu aan ons maximum en de andere clubs zijn in opkomst'

De laatste competitiewedstrijd van het seizoen is voor zowel de rugbyers van Hilversum als 't Gooi een soort halve finale. Wie plaatst zich voor de eindstrijd?

hilversum De vonken zullen er zaterdagmiddag vanaf spatten tijdens het rugbyduel tussen het thuisspelende Hilversum en de eeuwige rivaal 't Gooi. De belangen zijn groot en het resultaat heilig. De winnaar speelt een week later in Amsterdam de finale om het landskampioenschap tegen het Leidse DIOK. Voor de verliezer eindigt het seizoen in een catastrofe.

Voor Hilversum en 't Gooi is de wedstrijd van zaterdag de gedroomde finale van dit rugbyseizoen. Deze dromen zijn bedrog geworden door de twee verliespartijen van Hilversum en drie van 't Gooi. Doordat 't Gooi meer bonuspunten scoorde dan de opponent, staan beide in punten gelijk achter koploper DIOK dat slechts één keer verloor.
In de generale voor de clash van zaterdag, aanvang 15.00 uur op Sportpark Berestein, maakten beide clubs in hun thuisduels geen fouten. Hilversum won met 30-14 van Castricum en 't Gooi zegevierde met 26-17 tegen Haagse. Hilversum-speler/coach Marcus Holden analyseert: "De concurrentie is met Castricum, DIOK en Den Haag sterker geworden en wij in de breedte zwakker. Dat uit zich in onze resultaten. Tijdens de verloren wedstrijd tegen Castricum hadden we een off-day. In de verloren uitwedstrijd tegen DIOK hadden we te kampen met blessures. Goed beschouwd zitten wij nu aan ons maximum en zijn de andere clubs in opkomst op het niveau waar wij vier jaar geleden stonden."
De realiteit is dat er verschil is of Hilversum wel of niet met dragende spelers als Sep Visser, Dirk Damen, Rik Roovers en Josh Gascoigne in het veld staat. Ook is bekend dat Hilversum na het seizoen afscheid neemt van vijf spelers onder wie Storm Caroll, die coach wordt bij de Bassets in Sassenheim.
Dat Hilversum haar strategie gaat wijzigen, maakt bestuurslid Raymond Mackaaij duidelijk: "Tot nu toe lag onze prioriteit bij het eerste team en we hebben daarin volop geïnvesteerd. Met het gevolg dat het niveauverschil tussen het eerste team, de top van de jeugd en het tweede team te groot is. We zijn te laat begonnen met investeren in de jeugdteams. De kwantiteit aan jeugdspelers is zeker aanwezig bij Hilversum; het ontbreekt alleen aan kwaliteit. Dat willen we veranderen en dat betekent investeren op twee fronten; zowel bij het eerste team als bij de jeugd. We beseffen dat we jeugdspelers perspectief en begeleiding moeten bieden om uiteindelijk te kunnen doordringen tot het eerste team. Dat zal veel energie kosten en ook mensen die in dat proces meekunnen."
Hoewel Hilversum geen topseizoen kent, is de competitie voor de neutrale toeschouwer aantrekkelijker nu er geen monsterscores meer zijn.