Felix Klos: 'We staan op het punt van de cruciale vraag of er een toekomst is voor Europa.'
Felix Klos: 'We staan op het punt van de cruciale vraag of er een toekomst is voor Europa.' Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe generatie in Europa stem geven

Hij is pas 27, maar bezet desondanks de vierde plek op de lijst van D66 voor de verkiezingen van 23 mei voor het Europees Parlement: Felix Klos uit Hilversum.

hilversum Hij wil zich inzetten om de stem van zijn generatie in het Europees Parlement te laten horen. Dat is hard nodig, want die is momenteel nauwelijks vertegenwoordigd, vindt Felix Klos. "Bij de vorige Europese verkiezingen stemde van de jongste stemgerechtigden in Nederland slechts 18 procent. Nu is ook niet goed duidelijk waar Europa over gaat. Wat dat betreft valt er veel te winnen."

De nu 27-jarige Democraat groeide op in Hilversum, ging naar de Hilversumse Schoolvereniging en het Gemeentelijk Gymnasium en speelde voetbal bij Victoria. Ook speelt hij fanatiek piano. Zijn 'eerste aanraking met de democratie', zoals Klos verwoordt, beleefde hij als voorzitter van de leerlingenbond. Lachend: "Maar dat was vooral feestjes organiseren."
Het was ook toen - zo ergens in 2006 - dat de interesse in de politiek ontstond. "Ik hoorde een debat waarin Geert Wilders sprak over een 'tsunami van vluchtelingen' en eigenlijk was Alexander Pechtold de enige die daartegen inging. Dat sprak mij aan, het respect hebben voor een ander."
Na de middelbare school begon Klos aan zijn studie politicologie - op het Middlebury College in het Amerikaanse Vermont. "Het was interessant om vanuit Amerikaans perspectief Europa te bezien, juist in Amerika voelde ik me steeds meer Europeaan. En waar in China de vrijheid onder druk staat en er in de VS juist te veel vrijheid is, is er in Europa wel een soort balans tussen vrijheid en gelijkheid. Alleen is Europa misschien een macht die nog niet helemaal volwassen is geworden", waarmee de Hilversummer ook doelt op de verdeeldheid binnen politiek Europa.
Tijdens zijn studie, in 2012, werd hij lid van D66, nadat Klos bij de Democraten stage had gelopen en zich toen bezighield met internationale betrekkingen. Met name de uitgangspunten 'vrijheid' en 'verbondenheid' spraken de Hilversummer aan en bovendien is D66 in zijn ogen dé onderwijspartij. En, niet onbelangrijk voor Klos: "D66 is de enige partij vóór Europese integratie."
Als speechschrijver voor Pechtold maakte Klos vervolgens naam binnen de partij. En nu is daar het moment om aan de slag te gaan als politicus. Niet lokaal of landelijk, maar voor Europa. "We staan op het punt van de cruciale vraag of er een toekomst is voor Europa. Dat idee vind ik mooi. We worstelen ook met het overgeven van de macht. Maar heel veel zaken als zorg, onderwijs of verkeer blijven voor de landelijke of zelfs lokale politiek. Thema's als klimaat of integratie zijn grensoverschrijdend. Kijk maar naar terrorismebestrijding. Dat moeten we samen met de andere landen doen, anders laat je door de onderlinge verdeeldheid de terroristen door die landen lopen."
Natuurlijk snapt Klos het negatieve gevoel dat velen bij Europa hebben, al vindt hij dat de landelijke politici daar heel gevaarlijk mee omgaan. "Kijk naar Rutte. Als hij in Brussel iets voor elkaar krijgt heeft hij dat gedaan. Maar bij slecht nieuws geeft hij Brussel de schuld. En je merkt dat we op een soort kruispunt staan. We worstelen met het overgeven van de macht. Maar bijvoorbeeld als het gaat om roamingkosten of - en dat is voor Hilversum belangrijk - subsidies voor mediaprojecten is Europa heel belangrijk. Kijk, ik ben een trotse Nederlander. En daarom ben ik voor het voortbestaan van de Europese Unie. Daar hebben wij het meeste aan."