Eerst nog wisselvallig, iets minder koud

De scherpe kantjes van de mei-koelte gaan er af deze week. De koude noordelijke stroming verdwijnt bij de nadering van een depressie. De aangevoerde lucht wordt dan iets milder bij een zuidwestelijke wind. Donderdag bereikt de depressie de Noordzee met enkele buien. Tot en met zaterdag is het wisselvallig en nog enkele graden te koud voor de tijd van het jaar.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Bij een matige westenwind wordt het 13 à 14 graden. In het weekeinde beginnen de IJsheiligen (11 t/m 14 mei). De terugval in temperatuur was dit jaar iets vroeger, maar het voelt dan weer kouder bij een tot vrij krachtig aantrekkende noordwestenwind. Het wordt maximaal 12 graden. Het weerbeeld is wisselend zaterdag met enkele buien. Nu en dan schijnt de zon. Zondag is het droog met wat meer zon.

Trend na het weekeinde

Boven de Britse eilanden ligt een hogedrukgebied. Het ligt daar waarschijnlijk tot eind van de week. Dat belooft droog weer met zonnige perioden en wolkenvelden. Bij een meest matige noordenwind blijft het vrij koel. De temperatuur loopt geleidelijk op naar circa 15 graden.

Weetje

De late voorjaarskou rond afgelopen weekeinde was bijzonder, maar niet uitzonderlijk. Het maximum lag tussen 9 en 11 graden. Het kwam lokaal tot nachtvorst. Het past bij IJsheiligen. Nog kouder was het 40 jaar geleden. Tussen 30 april en 5 mei 1979 werd het slechts 7 à 8 graden. Op 2 mei viel toen sneeuw. Ook recenter, op 12 mei 2010, werd het maar 7 graden.