Cel en tbs voor steekpartij bij arts Loosdrecht

LOOSDRECHT Vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank Lelystad als straf opgelegd aan de 34-jarige Loosdrechter die vorig jaar augustus huisarts Willem Stronck in zijn praktijk aan de Eikenlaan in Loosdrecht te lijf ging met zeer waarschijnlijk een mes, waardoor die levensgevaarlijk gewond raakte. De officier eiste twee weken geleden zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank acht poging doodslag bewezen en vindt dat de man een zeer ernstig feit heeft gepleegd omdat hij zinloos geweld heeft gebruikt tegen een hulpverlener. "De huisarts wilde de verdachte alleen maar helpen." De celstraf is lager dan de officier heeft geëist omdat de rechtbank vindt dat de man snel geholpen moet worden. Ook heeft zij naar andere soortgelijke strafzaken gekeken.
Het is aan de voorbijfietsende scholier te danken dat de arts niet dood is gebloed. De 17-jarige plaatsgenoot sprong direct door het open raam toen hij iemand hoorde schreeuwen in het pand. Eenmaal binnen trof hij de zwaargewonde huisarts aan die vijf keer was gestoken en hevig bloedde. De patiënt vluchtte naar buiten. Snel daarna kon hij worden aangehouden.
De huisarts werd direct na de steekpartij naar het ziekenhuis overgebracht, al tijdens de rit in de ambulance werd hem bloed toegediend. Daarna is hij geopereerd. In zijn slachtofferverklaring benadrukte de dokter - die ruim 2100 patiënten in Loosdrecht en omgeving heeft - dat hij aan PTSS lijdt en ogenschijnlijk goed opknapt. "Maar het is een heel dun ijslaagje." De rechtbank heeft 25.000 euro smartengeld toegewezen aan Stronck. Hij had 40.000 euro gevorderd.


Verweij (SP) eerste melder in zaak Jaeger

HILVERSUM SP-fractievoorzitter Bianca Verweij blijkt degene te zijn die de eerste integriteitsmelding heeft gedaan tegen wethouder Wimar Jaeger. Dat heeft zij woensdag zelf bekend gemaakt.

Volgens de SP'er circuleert haar naam al even rond in het raadhuis als de eerste melder. Dat leidt tot ongemakkelijke situaties meent Verweij. "Ik zie daarom geen reden om over het feit dat ik gemeld heb te zwijgen", is haar argument.