Na het feitenonderzoek is duidelijk hoe hard Jaeger gewerkt heeft voor Hilversum, is zijn eigen verwachting.
Na het feitenonderzoek is duidelijk hoe hard Jaeger gewerkt heeft voor Hilversum, is zijn eigen verwachting. Foto: Bastiaan Miché

Focus moet vooral liggen op belangenverstrengeling

Vaak gebezigd is dat de wethouder het beste met Hilversum voor heeft en daar keihard voor werkt. Daar moet wel aan toegevoegd worden hoe dat allemaal tot stand komt.

HILVERSUM De boodschap in het raadhuis en bij wethouder Wimar Jaeger lijkt niet helemaal te zijn binnengekomen. De nadruk ligt op het niet-vermelden van diverse nevenfuncties. Dat is inderdaad verplicht volgens de Gemeentewet, maar de schoen wringt het meest bij zijn bestuurslidmaatschap van de Dutch Media Foundation (DMF). Een club die tonnen gemeenschapsgeld heeft mogen ontvangen voor de organisatie van prominente mediafeesten, terwijl Jaeger wethouder was van Media, Cultuur, Evenementen en Financiën.

In een kort statement, vlak nadat het presidium (het orgaan waar alle fractievoorzitters in zitten) vorige week dinsdag besloten had dat een vervolgonderzoek naar Jaeger nodig is, geeft de hoofdpersoon zelf aan blij te zijn met een feitenonderzoek door een onafhankelijk bureau. De onderste steen komt dan boven. Volgens de Democraat zal over een paar weken duidelijk zijn hoe hard en hoe goed hij gewerkt heeft voor Hilversum. Het resultaat ziet hij dan ook met veel vertrouwen tegemoet.
Dat de wethouders met alle goede bedoelingen werken aan een beter, mooier en aantrekkelijker Hilversum is een vaker uitgesproken zin in het raadhuis. Is dat een argument of een drogreden? Is in die missie dan alles toegestaan, zoals belangenverstrengeling? Want in de kwestie van Jaeger heeft het er alle schijn van dat hij meerdere petten op heeft gehad. Dat hij daarmee het allerbeste voor Hilversum voor ogen heeft, is niet relevant. Vooral zijn functie als secretaris bij DMF in relatie met zijn wethouderschap roept vragen op. Uit onderzoek van deze krant is duidelijk geworden dat deze foundation forse subsidies gevraagd heeft aan de gemeente en die ook ontvangen heeft. Over 2017 en 2018 gaat het in totaal om 520.029 euro. Op papier is Jaeger, als secretaris van DMF, subsidievrager en als wethouder subsidieverstrekker. Het feitenonderzoek zou zich vooral moeten toespitsen op deze constructie, omdat dit lijkt te duiden op een dubbelrol. Daar komt nog een pet bij. Als één van de negen leden van de raad van advies - een nevenfunctie die netjes is vermeld - heeft Jaeger een klein beetje invloed kunnen uitoefenen over het wel of niet verstrekken van een financiële bijdrage aan deze Hilversumbrede evenementen. Het bestuur van het stadsfonds kende in 2017 70.000 euro toe aan Dudok in Concert.

Zelf werpt de wethouder het beeld dat hij ‘zijn eigen feestjes’ aan het financieren is ver van zich af. Hij vindt niet dat hij subsidievrager en -verstrekker ineen is. Op verzoek van DMF-voorzitter Jan Slagter zit hij in het bestuur. Vanuit die positie kan hij naar eigen zeggen ‘optimaal verbonden blijven juist omdat er grof geld naar toegaat’. Om grip te houden op de gemeentelijke bijdrage zijn echter andere oplossingen te vinden dan zelf in het bestuur van de organiserende club te gaan zitten. Al zou het kunnen zijn dat deze constructie deugt, maar door de complete radiostilte vanuit het raadhuis kan daar nu geen duidelijkheid over komen. Zo is nog altijd niet helder of meerdere collega's op de hoogte waren van de DMF-bijbaan. Naar verluidt zou burgemeester Pieter Broertjes wél van deze nevenfunctie van Jaeger afweten. Dat is ook de reden dat het presidium en niet de burgervader in het proces van het feitenonderzoek de scepter zwaait.
De focus lijkt meer te liggen op de niet-vermelde nevenfuncties in plaats van goed te onderzoeken of de hand die het geld vraagt dezelfde is die de subsidies verstrekt. Naast het niet melden van zijn functie bij DMF is Jaeger meer bijbanen ‘vergeten’ op te geven, waaronder zijn eigen bedrijf Wipac bv en zijn lidmaatschap van het bestuur bij de Tomin Groep. Dit is overigens in strijd met de Gemeentewet. Artikel 41b meldt dat wethouders het voornemen om een nevenfunctie te aanvaarden moeten melden bij de raad én dat zij hun nevenfuncties openbaar dienen te maken.
De gemeente hoort integer te handelen en onkreukbaar te zijn. Dat is onder andere van evident belang voor het vertrouwen van de inwoners in het openbaar bestuur. Al jaren spreekt Broertjes in zijn nieuwjaarstoespraken over de grote kloof tussen de politiek en de burgerij. Zaken zoals de belangenverstrengeling van VVD-senator Anne-Wil Duthler en het vermeende declaratiegedrag van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld passen daar niet bij. Met een goed onafhankelijk onderzoek naar het reilen en zeilen van Jaeger heeft het presidium een goede stap gezet.

Al is er wel een bepaald beeld ontstaan en vraag is of dat kan worden weggenomen als alles in de haak blijkt te zijn in deze vermeende kwestie van Jaegers belangenverstrengeling. Als hij aan mag/kan blijven omdat er wél integer is gehandeld, dan is inmiddels de indruk geboren dat je deze wethouder 'in je club' moet hebben. Het gevolg zou weleens kunnen zijn dat er een ware run ontstaat op hem: nieuwe aanbiedingen voor nevenfuncties stromen binnen, omdat er ogenschijnlijk (financiële) deuren opengaan.