Dampfbahn Furka Bergstrecke. Dinsdag 21 mei, Wijkcentrum Lopes Dias.
Dampfbahn Furka Bergstrecke. Dinsdag 21 mei, Wijkcentrum Lopes Dias. Foto: Peter Westmijze

Vrijdag 17 mei

Foto expositie

9.00 uur | Bibliotheek Hilversum

Fotoclub 't Gooi exposeert een boeiende selectie foto's met het thema 'Abstract in Beeld'. Als de realiteit uit haar context wordt gehaald dan gaan beelden hun eigen realiteit vormen. Het is de wereld van abstracte fotografie.

'De Romeinen komen'

20.00 uur | Grote Kerk Hilversum

Dubbelconcert door kamerkoren Common Commotion uit Hilversum en CaroCoro uit Rome. Kaarten à € 10,- via deromeinenkomen@gmail.com of bij Marjan Kwant, 06-44232444 of 035-6946650.

Theatervoorstelling

20.15 uur | Theater Santbergen

'Uitstappen'. Schaamteloos lachen en lachten uit schaamte. Een zwarte komedie van Ruud van Ling over euthanasie en wat dat met de betrokkenen doet.

zaterdag 18 mei

KunstRonde Vecht & Plassen

11.00 uur | Jachthaven Het Anker

Op 18 en 19 mei vindt de expositieroute van professionele kunstenaars en galerieën langs de Vecht en rond de Loosdrechtse Plassen plaats. Ieder jaar staan ateliers en uiteenlopende bijzondere locaties open.

Kapelconcert

15.30 uur | De Kapel

Trio Lataster - Ingrid Nissen, Magrita Rondeel en Mariken Zandvliet, hobo/cello/piano - speelt werken van Massenet, Schumann, Chandler, Casals, Bowen, Debussy en Corticelli.

Zondag 19 mei

Wandelrally

8.00 uur | Beeld en Geluid

Loop mee over het historische voetstappenpad rondom Hilversum. Verzamel onderweg de stempels en krijg een fraaie herinneringsspeld. De start is tussen 8 en 11 uur in Beeld en Geluid. Kijk op http://voetstappenpad.nl voor meer info. Afstanden zijn 14, 16 en 29 kilometer. Deelname kost 7 euro en de opbrengsten zijn voor het Goois Natuurreservaat. De organisatie is voor de vierde keer in handen van de Gooise Atletiekclub Hilversum

Expositie

11.15 uur | Regenboogkerk

In de Regenboogkerk is een nieuwe expositie. Aan de wand is werk te zien van Yvonne Nagel, kunstenares uit Hilversum. Haar schilderijen zijn soms somber ingetogen en soms contrastrijk en kleurig geschilderd. Wietse Jellema uit Laren toont hoe afgeschreven voorwerpen een nieuw leven als kunstobject kunnen krijgen. Deze metamorfose zal bij de toeschouwer, naast de herkenning van het basismateriaal, ook een glimlach over het kunstwerk ontlokken. Deze expositie is te zien tot 12 juli.

Open Kloosterdag

14.00 | Casella

Aan de hand van het thema 'Wat beweegt je?' doen we dit jaar mee met de landelijke Open Kloosterdag. Van 14:00 tot 16:30 kun je ons bezoeken en (delen van) het onderstaande programma volgen. Vanwege de verwachte drukte en de beperkte ruimte is reserveren van tevoren verplicht. Maximaal zestig deelnemers. Aanmelden kan via info@casella.nl

Architectuurwandeling

14.00 uur | Restaurant Parc

Onder leiding van een enthousiaste gids ziet en hoort u alles over de Bloemenbuurt Hilversum. Over de opbouw van de wijk en de openbare gebouwen van destijds zoals badhuizen, een leeszaal en schoolgebouwen. Aanmelden: www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Maandag 20 mei

Psysalon

19.30 uur | Lopes Dias

Herstelnetwerk Gooi & Vechtstreek houdt een laagdrempelige bijeenkomst voor naasten van mensen met verslaving. Dit gebeurt in de vorm van een Psysalon waar u de gelegenheid krijgt ervaringen met elkaar en met hulpverleners te delen. Tijdens deze bijeenkomst geeft een arts van Jellinek G&V informatie over de mechanismen bij verslaving. Een projectmedewerker herstelondersteuning vertelt iets over het belang van naasten in het herstelproces van mensen met verslavingsproblematiek. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. De toegang is gratis. Voor informatie en aanmelden projectleider werkgroep herstel familie en naasten: mboer@mee-ugv.nl of www.mee-ugv.nl

Dinsdag 21 mei

Energieloket Hilversum

19.00 uur | Energieloket HilverZon

Hilversummers kunnen met vragen over energiebesparende maatregelen in huis of het op duurzaamheid laten checken van een offerte van aannemer of installateur nu gratis terecht bij Hilversums eerste Energieloket dat elke week op dinsdag van 19.00 uur tot 21.00 uur de deuren opent aan de Lage Naarderweg 71A.

Dampfbahn Furka Bergstrecke

19.45 uur | Lopes Dias

In oktober 1981 reed de laatste trein van de Furka-Oberalp-Bahn over het Furka bergtraject in Zwitserland. Een groep enthousiastelingen, verzameld in de Verein Furka Bergstrecke, wilde dit traject echter van de ondergang redden met het doel deze als museumspoorlijn opnieuw in dienst te stellen. Uiteindelijk werd in augustus 2010 het laatste deel van de lijn tussen Gletsch en Oberwald onder grote belangstelling in dienst genomen. Peter Westmijze neemt ons mee langs de lijn en laat ons genieten van zowel spoorse elementen als het prachtige berglandschap.

Lezing en uitwisseling

20:00 | Morgenster

In de Morgenster aan de Seinstraat komt schrijfster en filosofe Joke Hermsen (1961) voor een lezing en uitwisseling. Haar stelling is dat onze samenleving ons een verstoorde omgang met de tijd geeft, en dat we daar iets aan kunnen doen. Ook in de recent verschenen roman 'Rivieren keren nooit terug' speelt tijd een belangrijke rol. Tijd: 20.00-22.00 uur. Toegangsprijs: 10 euro, inclusief een kop koffie of thee.