De meeste bewoners kwamen maandagmorgen weer thuis.
De meeste bewoners kwamen maandagmorgen weer thuis. Foto's: Bastiaan Miché

Opknapbeurt appartement waar brand uitbrak gaat enkele maanden duren

Van de zestig appartementen in de Prinsenhof zijn er 57 inmiddels bewoond. De bewoners van twee van de overige drie woningen keren deze week nog huiswaarts.

Vervolg van de voorpagina

Een enkeling toont zich zichtbaar geëmotioneerd, maar verreweg de meeste bewoners van de Prinsenhof zijn die maandag - ruim twee dagen na de brand in het seniorencomplex aan de Hilversumse Schoolstraat - zichtbaar opgetogen. "We zijn er gelukkig en we zijn heel goed verzorgd."
Dat zegt een van de bewoners maandagmorgen tegen het 'ontvangstcomité' dat onder meer bestaat uit burgemeester Pieter Broertjes, locoburgemeester Karin Walters en directeur Maarten van Gessel van Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken. De bewoners van 57 appartementen zijn alweer thuis. Van de overige drie zijn er twee eind deze week eveneens weer helemaal opgeknapt en bewoond. Alleen nog in het appartement waar de brand uitbrak - op de begane grond aan de Schoolstraatzijde - is het een grote ravage. De opknapbeurt daarvan gaat nog enkele maanden duren, aldus een woordvoerder van Het Gooi en Omstreken.
De nacht ontstond vrijdag rond 23.30 uur in het genoemde appartement. Sommige bewoners zijn vanwege alle rook in het pand door de brandweer vanaf hun balkon gered. Toeval of niet: een maand daarvoor hadden de bewoners nog een brandoefening gehad. Daardoor wisten zij bijvoorbeeld dat ze niet de gang op moesten, maar naar het balkon. De bewoners waren tijdens de evacuatie dan ook heel rustig, kijkt de vrijdag eveneens aanwezige Walters terug. Zij werden overgebracht naar de Vorstin waar net een metalconcert was. "De mensen van de Vorstin hebben dat geweldig gedaan", aldus de locoburgemeester.
Tijdens en direct na de brand bezocht de brandweer nog alle woningen om zeker te zijn dat iedereen weg was. Sommige mensen moesten ook echt uit hun slaap worden gehaald omdat zij hun gehoorapparaat op het nachtkastje hadden gelegd. En voor andere moesten de hulpdiensten opnieuw naar binnen vanwege noodzakelijke medicijnen. Het was dus een hele operatie, aldus Walters, die als 'opvangmedewerker' nog de nodige verhalen mocht aanhoren van de vorige brand in het complex, in november 2007. Toen was er sprake van brandstichting.
Wat de oorzaak nu is, is dus nog onduidelijk en wordt nog onderzocht, vertelt een politiewoordvoerder. Wel zijn de negatieve signalen over de bewoner van het appartement waar de brand uitbrak bij haar bekend, maar veel meer dan dat zegt zij er niet over. Bewoner Niek Schiffers (83) doet dat wel. Het gaat volgens hem om een zeer bekende Hilversummer, die nooit bij ons had mogen worden geplaatst, zegt deze zeer fris ogende Hilversummer.
Het gaat verder goed met hem, zegt Schiffers maandagmorgen. Op dat moment kan hij zijn woning nog niet in, maar er zijn genoeg familieleden in de buurt die erom springen om hem tijdelijk in huis te nemen, lacht hij. "Maar ik heb de afgelopen dagen niet goed geslapen. Ik zie steeds die koppies van die oude mensen hier van afgelopen vrijdag voorbijkomen."

Het appartement waar de brand uitbrak.
Bewoners werden overgebracht naar de Vorstin.