In totaal kan het Arenapark worden uitgebreid met 87.000 vierkante meter.
In totaal kan het Arenapark worden uitgebreid met 87.000 vierkante meter. Foto: Bastiaan Miché

'Interessanter maken voor inwoners'

Het Arenapark kan wel een opknapbeurt gebruiken. Daar werken de betrokken partijen hard aan. Werk, ontspanning en bereikbaarheid zijn de pijlers in het plan.

HILVERSUM Hoeveel ruimte er komt voor woningen op het Arenapark is nog niet duidelijk. Wel is helder dat in het masterplan tot 2035 voor dit bedrijventerrein, waar het college van burgemeester en wethouders dinsdag mee hebben ingestemd, nieuwe huizen zijn opgenomen. Daarmee is tegemoetgekomen aan de wens van de meerderheid van de gemeenteraad.

Hoewel het Arenapark een bedrijventerrein is, ziet de politiek ook hier woningen verrijzen. De woningmarkt zit potdicht. De roep om meer huizen klinkt luider dan ooit. Als er bewoners zijn op het park is daar ook meteen sociale veiligheid. Projectwethouder Arenapark Annette Wolthers geeft aan dat met deze wens rekening is gehouden. Vooral zijn er kansen voor een- en tweepersoonshuishoudens, meent het college. Zo blijkt uit het masterplan, dat geldt als visiedocument voor het concretiseren van de ambities van de stakeholders, de gebruikers van het terrein, de gemeente en de omwonenden.
Het aantal vierkante meters kan bijna verdubbeld worden. De uitbreiding op het Arenapark kan tot 87.000 m2 gaan, nu is er 100.000 m2. Hiervan is 74.000 vierkante meter bedoeld voor kantoorruimte en de overige 13.000 is bedoeld voor andere functies. Volgens Wolthers is dit bedrijventerrein een van de laatste plekken in de regio waar ruimte is voor groei van kantoren en daarmee ook de werkgelegenheid. In totaal kunnen er zo'n 4.000 arbeidsplaatsen bij komen. Verdere economische ontwikkeling is belangrijk voor Hilversum en de rest van de regio, zo geeft de D66-wethouder aan. Naast het realiseren van nieuwe kantoorruimte (maximaal 30 meter hoog) en het creëren van werkgelegenheid moeten andere functies zoals sport/ontspanning en wonen, zorgen voor een toekomstbestendig Arenapark. "We willen het veel interessanter maken voor de Hilversummers", aldus Wolthers. Naast een hotel - voor met name expats -, winkeltjes en onderwijs is ruimte ingericht om te kunnen sporten of te recreëren. Er zijn plannen om de huidige atletiekbaan (vroegere drafbaan) uit te bouwen tot een multifunctioneel sporttrack voor bijvoorbeeld hardlopen, skeeleren en fietsen. Tevens komt er mogelijk een indooratletiekhal en kleinschalige sportvelden in de openbare ruimte. Als voorbeelden geeft de wethouder padelbanen en een skatepark.
Al deze uitbreidingen en toevoegingen betekenen ook dat er meer parkeerplaatsen moeten komen. Het idee is nu om een ondergrondse parkeergarage aan te leggen. Daarnaast blijft het verplaatsen van station Sportpark een speerpunt. Wolthers zegt dat de gemeente 'in een goede flow zit' met ProRail en de NS, maar dat uitsluitsel hierover nog zeker vijf jaar duurt. Betere ontsluiting van het Arenapark is een ander onderdeel van het masterplan. Een fietstunnel onder het spoor moet ervoor zorgen dat het park beter bereikbaar wordt. Datzelfde gaat op voor een loop/fietsbrug over het spoor, waardoor het Laapersveld en het Arenapark beter verbonden zijn. Deze voorziening kan er ook komen als de perrons niet tegenover elkaar komen te liggen, meldt Wolthers.
Als het goed is, gaat het Masterplan Arenapark mee in de politieke cyclus van juni. Nike, een van de belangrijke partijen op het park met veel grond, heeft te kennen gegeven vaart te willen maken met de ontwikkeling. Als juni niet haalbaar is, dan buigt de politiek zich pas in september over het masterplan.