Lichte stijging temperatuur, kans op enkele buien

Een zeer krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee trekt langzaam noordwaarts weg. Het bracht veel zonneschijn, maar ook nachtvorst. Tegelijk schuift een gebied van lage luchtdruk boven Zuid- en Midden Europa naderbij. De stroming ruimt van noordoost naar het oosten. De aangevoerde lucht is iets warmer, maar door de dalende luchtdruk ook vrij onstabiel.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is er meer bewolking. Er kan soms wat lichte regen uit vallen. Het wordt 17 à 18 graden. Zaterdag is er van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er ontstaan stapelwolken met kans op een bui. Er staat een matige oostenwind. Zondag zijn er opklaringen. Vanuit het zuidoosten komt er meer bewolking opzetten met kans op een bui. De maximumtemperatuur ligt in het weekeinde rond 21 graden. In de loop van zondag draait de wind naar west of noordwest.

Trend na het weekeinde

Het lagedrukgebied blijft nog enkele dagen rondtollen. Er kunnen enkele buien vallen. Later in de week stijgt de luchtdruk boven het Noordzeegebied. De buienkans neemt af met kans op meer zonneschijn. De temperatuur ligt eerst rond 18 à 19 graden. Later in de week wordt dat iets hoger.

Weetje

Een hogedrukgebied wordt gekenmerkt door dalende luchtbewegingen in de atmosfeer. De druk op het aardoppervlak neemt dan toe. De barometer gaf maandag een luchtdruk aan van 1041.0 HPa (hectopascal). Nog nooit was de luchtdruk zo hoog in mei. Het oude record voor mei bedroeg 1040.2 HPa op 16 mei 1943. Zo'n hoge luchtdruk is normaler voor de winter.