Maatschappelijk debat over Zwarte Piet

HILVERSUM De handschoen die actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft neergelegd in de hoek van burgemeester Pieter Broertjes wordt opgepakt. De burgervader zegt het maatschappelijk debat over een andere invulling van de intocht van Sinterklaas te willen organiseren.

"Ja, daar voel ik wel wat voor", meldt hij tijdens 'Het gesprek met', het tweewekelijkse gesprek van deze krant in samenwerking met GooiTV. Broertjes vertelt dat Hilversum het oor al te luisteren heeft gelegd bij Zaanstad, de gemeente die in 2018 de landelijke intocht van Sinterklaas verzorgde en vooraf voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bij elkaar bracht. Dat wordt gezien als succesvol.

"Die discussie gaan we ook hier met elkaar aan, want aan beide kanten moet iets gebeuren. De gemeente kan daar de regie in nemen, dus dat debat gaan we organiseren", luidt zijn reactie op de vraag of hij dit debat, dat de maatschappij al jaren in de greep houdt, wil verzorgen.

5


Inval in woning Loosdrecht; man nog altijd vast

LOOSDRECHT De 31-jarige man die vrijdag werd opgepakt bij een politie-inval in een woning aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk blijft sowieso nog tot woensdag in de cel. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank maandag besloten.

De politie kwam vrijdagmiddag in actie na een melding over een huiselijke ruzie en vernieling. Tijdens de doorzoeking in de woning troffen agenten een vuurwapen aan. De 31-jarige man is daarop aangehouden. Het landgoed was vrijdag enkele uren afgezet en agenten liepen rond in kogelwerende vesten.