Streep door wietproef in Hilversum

hilversum Hilversum doet niet mee aan het landelijke wietexperiment. Unaniem draagvlak bij de coffeeshophouders ontbreekt en dit is een voorwaarde om deel te nemen. "Er was zelfs helemaal geen draagvlak", constateert een toch teleurgestelde burgemeester Pieter Broertjes.

De belangrijkste bezwaren bij de coffeeshophouders zijn eigenlijk allang bekend. Zij maken zich zorgen over het gebrek aan diversiteit van de wiet en menen dat de straathandel alleen maar toeneemt. Ook voorzien zij logistieke en beveiligingsproblemen rond de opslag als het experiment na vier jaar ophoudt en verwachten zij dat meedoen aan het experiment gevolgen heeft voor de toekomstige werkgelegenheid. "En ze mogen geen voorgedraaide joints verkopen, die zijn populair", weet Broertjes.
Ook hij was twee jaar terug - toen het kabinet de plannen voor staatswiet naar buiten bracht - enthousiast, maar ook daar lijkt weinig van over. En hoewel de burgervader nog wel meent dat het huidige gedoogsysteem 'failliet' is, duurt een en ander in zijn ogen veel te lang. "Het begint in het beste geval pas in 2021, dan zit ik in het Rosa Spier Huis."
Broertjes beseft ook dat de Hilversumse politiek niet bijster enthousiast was over het experiment. Hij vraagt zich bovendien af of dat nog wel geldt voor het kabinet, aangezien er in 2021 alweer nieuwe verkiezingen zijn. "Als je het echt wilt, dan wil je dat toch in deze kabinetsperiode realiseren?"