IJzergieterij en machinefabriek Ensink op de plek waar nu de Jumbo staat in Over 't Spoor.
IJzergieterij en machinefabriek Ensink op de plek waar nu de Jumbo staat in Over 't Spoor. Foto: SAGV

Hemelvaartsdag 30 mei

Rondleiding

13.30 uur | Raadhuis Hilversum

Rondleiding speciaal voor gezinnen. Aan de hand van spannende verhalen vertelt de gids aan kinderen en volwassenen de leukste wetenswaardigheden over architect Dudok en neemt hen mee naar de bijzondere en grotendeels authentieke ruimtes van het raadhuis. De beklimming van de 45 meter hoge toren aan het eind van de rondleiding maakt de beleving voor jong en oud compleet. Meer informatie over de rondleidingen en de tarieven: www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Music around the fireplace

20.30 uur | De Stookplaats

Music around the Fireplace is elke laatste donderdag van de maand: drie veelbelovende en getalenteerde artiesten treden volledig akoestisch op en er wordt nog écht geluisterd in het sfeervolle De Stookplaats op Werf 35, waar de houtkachel brandt en de (Gooische) speciaalbiertjes koud staan. De entree hiervoor is gratis. Zie voor de line-up www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 31 mei

De Alledaagse Dudok

12.00 uur | DAC Raadhuis

De Alledaagse Dudok verbeeldt thema's als sjabloon, icoon en identificatie enerzijds, en citymarketing en placemaking anderzijds. Aan de hand van objecten, amateurkunst en foto's laat deze tentoonstelling zien hoe het raadhuis niet alleen in de internationale vakwereld een icoon werd. De 'alledaagsheid' van Dudok is ook terug te vinden in de ontwerpen die hij maakte voor 'gewone' gebouwen, zoals de stal in de Hertenkamp, het clubhuis van Roeivereniging Tromp, de trap bij de Oude Haven en talloze nutsgebouwtjes in de stad.

Zaterdag 1 juni

Tweede Wereldoorlog

10.00 uur | Museum Hilversum

Op zaterdag 1 juni rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Hilversum 1940-1945', vertrek om 10.00 uur van de Kerkbrink in Hilversum voor het museum. Voor meer informatie over deze en andere tochten zie www.fietsgilde.nl.

Officiële opening

11.00 uur | Atelier Buitengewoon

Atelier Buitengewoon is een creatieve dagbesteding voor mensen van allerlei niveaus, leeftijden en aandoeningen, waar heel veel ruimte is voor creativiteit. Omdat we deze ook graag willen verkopen is er in Hilversum gekozen voor een atelier met een winkelgedeelte. Op zaterdag 1 juni 2019 om 11.00 uur is iedereen van harte uitgenodigd om te toosten op een nieuwe fijne plek voor deelnemers uit Hilversum en omgeving.

Theaterconcert

20.00 uur | MCO

Op zaterdagavond 1 juni a.s. vindt het theaterconcert Pave the way plaats in het Muziekcentrum van de Omroep onder leiding van Edith Casteleyn. Kaartverkoop is gestart via www.mcogebouw.nl. Dit concert, dat een ode brengt aan de geschiedenis van black American gospelmusic, wordt begeleid door een professionele band onder leiding van Pat Winterdal, een dansgroep en het Thy Mention Gospel Choir.

Zondag 2 juni

Architectuurwandeling

14.00 uur | DAC Raadhuis

Een bijzondere wandeling door een wijk die zowel omroephistorie herbergt als onder architectuur gebouwde villa's. Onder leiding van een ervaren gids ziet en hoort u alles over stedenbouw, een van de mooiste villaparken van Nederland en het ontstaan van monumentale, maar ook spraakmakende omroepgebouwen op de geboortegrond van Hilversum Mediastad. De wandeling duurt ongeveer 1,5 à 2 uur en start in het Dudok Architectuur Centrum.

Over 't Spoor

14.00 uur | Oosterspoorplein

Na de komst van de spoor vestigden zich aan de oostzijde van de spoorlijn tal van industrieën zoals de gasfabriek, de NSF, Veneta, Ripolin en Ensink. Daaromheen verrezen 'arbeiderswoningen' voor het personeel. Veel van die bedrijven zijn inmiddels verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor woningbouw. Kees van Aggelen fietst met u door deze bijzondere wijk van Hilversum met zijn gevarieerde architectuur. Verzamelen om 14.00 uur met fiets op het Oosterspoorplein. Deelname € 2,50 p.p., leden Albertus Perk gratis.

Maandag 3 juni

Tai chi

15.00 uur | Viore

Elke maandag van 15.00 tot 16.00 uur bij Viore, het centrum voor iedereen die leeft met kanker: tai chi. De docent is ervaren en houdt rekening met wat iedere deelnemer wel en niet kan. Aanmelden via programma@viore.org.

Minimabeleid en stadspas

19.00 uur | Heelo

Worden de juiste Hilversummers bereikt met het nieuwe minimabeleid? Biedt een Hilversumpas echt een steuntje in de rug? Hoe werkt die pas? En de privacy is veilig? Met GroenLinks Hilversum, Kamerlid Wim-Jan Renkema en Heelo-eigenaar Jan Boonstra.

Woensdag 5 juni

Vecht en Venen

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt op woensdag 5 juni de dagtocht 'Archeologie van Vecht en Venen', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het museum. Voor meer informatie www.fietsgilde.nl.

De Woensdagmiddagclub

15.00 uur | De Koepel

De woensdagmiddagclub is bedoeld voor kinderen van groep 3 tot groep 8. Elke week doen we wat anders. Wij vragen 1 euro entree per kind. Hiervoor kopen wij materiaal en andere benodigdheden.

PowerSoos

18.00 uur | Viore

Jongvolwassenen die kanker hebben (gehad) zijn welkom bij de PowerSoos van Viore, elke eerste woensdag van de maand. De bijeenkomsten zijn een mix van praten en doen. Aanmelden via vrijwilligers@viore.org.