Het onderkomen bij Heelo.
Het onderkomen bij Heelo. Foto: Bastiaan Miché

Voedselbank verhuist nu wél naar Korte Noorderweg

HILVERSUM Meer dan twee jaar heeft de Voedselbank Gooi & Omstreken een uitgiftepunt gehad bij Heelo aan de Oosterengweg 44. Daar komt binnenkort verandering in, want de voedselbank verhuist naar de Korte Noorderweg, waar zij tien jaar lang gratis kan zitten.

Het nieuwe pand is voor de hulpinstantie geen onbekende plek. De locatie was eind 2016 ook al in beeld, maar was toen geen reële optie omdat de bodem nog gesaneerd moest worden. Momenteel wordt het pand verbouwd. De verwachting is dat de voedselbank eind augustus/begin september over kan. Tot die tijd blijft Heelo het uitgiftepunt.

Zo'n tweeënhalf jaar terug was het zoeken van een andere locatie voor de voedselbank politiek gezien een heet hangijzer. Vanwege de herontwikkeling van het Lucentterrein, waar ‘de bank’ een uitgiftepunt had, was de vrijwilligersorganisatie gedwongen uit te wijken. Een nieuwe geschikte plek vinden bleek behoorlijk lastig. Toenmalig wethouder Arjo Klamer moest zich meerdere keren verantwoorden tegenover de raad waarom ‘t maar niet lukte. Plekken onder het GAK-gebouw en winkelcentrum De Riebeeck Galerij bleken geen haalbare kaart. Uiteindelijk bood Heelo tijdelijk uitkomst.

Volgens Noor Tania van Voedselbank Gooi & Omstreken is het aanbod te goed om te weigeren. Qua ruimte gaat de 'bank' erop vooruit. Er is 200 vierkante meter ter beschikking, de plek kan uitstekend dienen als uitgiftepunt en is er een decennium lang geen huur. "De voedselbank is blij dat de uitgifte van voedselpakketten voor het centrum, noorden en oosten van Hilversum zo voor een lange periode mogelijk blijft", klinkt het vol blijdschap.

"Voor ons betekent het weinig", aldus Jan Boonstra van Heelo. "Maar voor de mensen die hier komen heeft het wel veel effect, want zij gaan echt niet van hier naar de Korte Noorderweg", is zijn uitleg. In het pand aan de Oosterengweg heeft Boonstra een 'sociale wasstraat', zoals hij dat noemt, gerealiseerd: een eigen sociaal plein met zo veel mogelijk hulp onder één dak voor mensen met problemen en schulden. Wat hij straks met de vrijgekomen ruimte gaat doen, is de vraag. Hij oppert wellicht een sociale supermarkt te beginnen.

Overigens heeft de voedselbank een tweede locatie in Hilversum. Zij blijft voor de inwoners uit Zuid en West en een deel uit Wijdemeren pakketten uitdelen vanuit de Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan. Tania constateert dat de 'bank' vandaag de dag nog altijd noodzakelijk is. Gezien de huidige hoogconjunctuur was de verwachting dat het aantal cliënten zou dalen. De praktijk wijst iets compleet anders uit. In het afgelopen jaar is sprake van een stijging van 14 procent als het gaat om verstrekte voedselpakketten.

'Uitgifte voor centrum, Noord en Oost blijft zo mogelijk'