In navolging van bijvoorbeeld Netwerk 1221 wil de gemeente meer wijksteunpunten gaan inrichten.
In navolging van bijvoorbeeld Netwerk 1221 wil de gemeente meer wijksteunpunten gaan inrichten. Foto: Bastiaan Miché

Grote veranderingen in sociaal domein

De huidige vormen werken niet goed meer. Het moet over een andere boeg in het sociaal domein. Met vijf nieuwe nota's sorteert het college nu alvast voor.

HILVERSUM Werk, werk, werk en nog eens werk. Dat is de centrale focus bij het college van burgemeester en wethouders nu het sociaal domein op de schop moet om de dienstverlening op peil te kunnen houden én om de kosten binnen de perken te houden. Een van de Hilversumse doelen is om 25 procent meer mensen aan het werk te krijgen. Om het totaalplaatje te kunnen realiseren, zijn tot en met 2023 miljoenen extra nodig.

Meer mensen aan de slag, is het devies. De economische tijden zijn daarvoor gunstig. "In deze tijd van hoogconjunctuur moeten we kijken naar de mogelijkheden van mensen", aldus wethouder Annette Wolthers van Werk en Inkomen. "Werk, meedoen en zorg voor diegenen die dat nodig hebben, staan daarbij centraal." Beter kijken naar de talenten en mogelijkheden van mensen die in de participatiewet zitten. Daar ligt een belangrijke taak voor de medewerkers van het Sociaal Plein, waar net zoals de afgelopen jaar opnieuw extra geld naartoe moet. Wie bij de instantie aan de Wilhelminastraat aanklopt voor bijstandsuitkering wordt hierin beter geholpen. Hierin gaat de gemeente gaat samenwerken met (regionale) werkgevers, ketenpartners, maatschappelijke partners en inwoners.
Nieuw is de extra inzet op werk niet. In 2017 startte toenmalig SP-wethouder Arjo Klamer bijvoorbeeld al project-Nieuw Ondersteuningsmodel Voor Arbeidsontwikkeling, ook wel bekend als NOVA. Met diverse partners, waaronder Heelo en Sherpa, wordt door het Sociaal Plein nog altijd geprobeerd mensen met een participatie-uitkering via een traject betere kansen te geven op de arbeidsmarkt. Opvallend is dat er twee jaar terug 2.200 mensen in de bijstand zaten, net zoveel als nu het geval is.
Met een pak maatregelen wil Hilversum het nu over een andere boeg gooien. Volgens wethouder Karin Walters (Welzijn en Zorg) en collega Wolthers moet dat ook gebeuren. Vast blijven houden aan de traditionele vormen van dienstverlening zet de kosten meer onder druk en met de nieuwe ideeën sluit het college beter aan op de al ingezette weg, zoals het voortborduren op zorgnetwerken en inloopmomenten in de wijk. Het college wil onder meer wijksteunpunten gaan inrichten. Zorg in de wijk, op een vertrouwde omgeving met professionals in de buurt. Preventie is daarbij het sleutelwoord. "De beste hulp is tijdige hulp, dichtbij in de wijk en op maat, waarmee we een verschuiving op gang brengen van zware zorg naar lichtere ondersteuning", is de toelichting van Walters.
Vijf dikke nota's vormen de basis van de veranderingen. Hierin zijn bijvoorbeeld plannen opgenomen voor een efficiënter minimabeleid. Zo moet de jungle aan regelingen voor aanvrager en professional worden omgehakt. Daarom gaat Hilversum terug van dertig naar tien regelingen. Maar ook wil de gemeente de schuldhulpverlening aanpakken. Ook hier moeten preventiever worden opgetreden. Daar is onlangs al een convenant met de woningcorporaties over gesloten.
Uiteraard gaat uitvoering hiervan geld kosten. Voor 2020 vraagt het college 2,9 miljoen euro extra. Tot en met 2023 loopt dit bedrag af tot 2 miljoen. Dat is onder andere de vraag die voorligt aan de raad. Dat wordt duidelijk op woensdag 26 juni, als de commissie de stukken op 12 en 13 juni tenminste rijp acht voor besluitvorming.