De betrokken partijen.
De betrokken partijen. Foto: Regio

Huurders met problemen snel in beeld krijgen en hulp bieden

hilversum Woningcorporaties, gemeenten, zorgaanbieders en het regionaal urgentiebureau in Gooi en Vechtstreek gaan samen aan de slag om huurders die problemen hebben snel in beeld te krijgen en hulp te bieden. Huurders met bijvoorbeeld een huurachterstand, overlast of vervuiling worden sneller benaderd om naar een oplossing toe te werken.

Met de aanpak 'Huisvesting Maatschappelijke Doelgroepen' bundelen de partijen hun krachten om te voorkomen dat problemen groter worden. Zij hebben afgelopen week de samenwerkingsafspraken van de regionale aanpak 'Huisvesting Maatschappelijke Doelgroepen' getekend.
Wethouder Floris Voorink mocht dat doen namens de gemeente Hilversum. Hij voegt toe dat de partijen de in 2014 gestarte pilot Huren onder Voorwaarden structureel inbedden. Doel hiervan is voorkomen dat mensen dak- en thuisloos worden. Bij het aanbieden van Huren onder Voorwaarden wordt uitgegaan van het begrip 'goed huurderschap'. Hieronder valt het nakomen van de financiƫle verplichtingen en huren zonder overlast te geven of te vervuilen.
Naar schatting maken jaarlijks ongeveer vijftig inwoners in 't Gooi gebruik van Huren onder Voorwaarden. Ongeveer een derde zijn voormalig dak- en thuislozen, de andere zijn zittende huurders die in de problemen zijn gekomen. Ook is Hilversum samen met de woningbouwverenigingen gestart met het begeleiden van huurders met een beginnende huurachterstand.