De eerste woontoren op het voormalige Lucentterrein is opgeleverd.
De eerste woontoren op het voormalige Lucentterrein is opgeleverd. Foto's: Bastiaan Miché

Nieuwbouwwoningen Verbindingslaan vertonen veel gebreken

Deuren knallen open en hangen niet goed, toiletten lekken en wanden zijn schots en scheef. Het gaat niet om een jaren-30-huis, maar om net opgeleverde huurwoningen.

HILVERSUM Na maanden wachten was het eindelijk dan zover. Op maandag 13 mei kregen de bewoners de sleutel van hun nieuwe appartement op het Lucentterrein. Het eerste kakelverse gebouw aan de Verbindingslaan. Al snel kwamen de bewoners van een koude kermis thuis, want het nieuwbouwgebouw toont veel gebreken en dat kost de Hilversummers honderden tot duizenden euro’s extra.

Vanaf de Larenseweg is leven duidelijk zichtbaar. Op menig balkon staan tafels, stoelen, planten en potten. Door de ramen heen zijn lampen en meubelen te zien. Het eerste appartementencomplex aan de Verbindingslaan, in de achtertuin van woningcorporatie de Alliantie, is opgeleverd. Ondanks dat de nieuwe bewoners hun nieuwe stulp zijn ingetrokken is overduidelijk dat het werk in en rond het gebouw nog niet klaar is. Werklui lopen immers af en aan. In de hal ligt bijvoorbeeld een blauw kleed over de vloer en de lift is nu nog een met hout betimmerde hut.

Zover niets ongewoons aan de hand. Eenmaal binnen blijkt dit toch schijn te zijn. Huurders klagen steen en been over de geleverde bouwkwaliteit. Er is onafhankelijk van elkaar een hele lange lijst met mankementen geconstateerd. “Alles is scheef”, zegt een bewoner. Muren, deuren en vloeren. Daarnaast is er niet goed geventileerd. Daardoor zijn de woningen vochtig. Dat heeft er al toe geleid dat houten vloeren omhoog zijn gekomen of krom zijn getrokken en dat er sloten verf tegen de muren nodig zijn, wil het intrekken. Behang zou eveneens zo weer loskomen. “Vanwege het vocht is er al door een stukadoor gezegd dat we op den duur allemaal scheuren krijgen in onze muren.”

Veel bewoners hebben een lekkende wc-pot. Na het doortrekken ligt er een plasje water op de vloer. Het putje op het balkon is meer een soort doorgeefluik. De bewoner onder vangt ‘de troep’ op van degene die boven hem of haar woont. Het ventilatiesysteem slaat om de haverklap vast. Dan is er nog de onlogische indeling van de keuken, waar nauwelijks ruimte is voor een koelkast bijvoorbeeld. Enkele huurders hebben daardoor een nieuwe moeten kopen. Tevens zijn veel lichtschakelaars op rare plaatsen geplaatst. En zo zijn er nog wel meer zaken die (nog) niet kloppen, zoals de lift die binnen een paar seconden dicht is. Aangezien er oudere mensen wonen die wat minder mobiel zijn, moet dit beter worden afgestemd. “Ze hadden dit nooit zo mogen opleveren”, is de conclusie.

Dat is wel gebeurd. Alles wijst op een haastklus. Volgens de bewoners, die al meerdere keren bij de Alliantie zijn binnengelopen om de mankementen te melden, draaien zij op voor de gevolgen. Er staat immers een handtekening onder de opleveringsdocumenten. “De medewerking is -10”, aldus een bewoner, die zelf 2.500 euro extra kwijt was aan een stukadoor.

"Wij staan voor hetgeen wij opleveren en aanbieden aan onze huurders én voor de kwaliteit van de aannemer. Wij zijn trots op de woningen die wij hebben toegevoegd aan de sociale huurvoorraad in Hilversum", reageert de Alliantie. De woningcorporatie herkent zich totaal niet in het hierboven geschetste beeld, zo luidt de reactie. "Op dit moment staan er geen klachten van bewoners betreffende hun woning bij ons open", merkt de woningcorporatie op. Een lezing die de gemeente bevestigt. Wel geeft de corporatie toe dat er bij twee toiletten een productiefout is gemaakt. Die zijn al vervangen. Bewoners hebben na reparatie getekend voor akkoord. Het vochtpercentage in de wanden is volgens De Alliantie zeer beperkt. "Er is al maanden warmte in de woningen aanwezig. Ventilatiemeetrapporten voldoen aan meer dan de specifieke eis."

'Op den duur krijgen we allemaal scheuren in onze muren'

Bewoners die gebreken hebben in hun huurwoning kunnen tot zes maanden na oplevering terecht bij het zogeheten opleverteam. Deze ploeg registreert alle klachten van de nieuwbouwbewoners, koppelt de op- en aanmerkingen terug aan de aannemer, die dan vervolgens de klachten oplost. Bewoners ondertekenen na gedane werkzaamheden voor akkoord. Dat is de procedure, volgens de corporatie.

De steile helling is voor fietsers en wandelaars een beste uitdaging.