De visualisatie van het nieuwe Stationsplein.
De visualisatie van het nieuwe Stationsplein. Foto: Gemeente Hilversum

Meer scenario's voor het Stationsplein op tafel krijgen

vervolg van de voorpagina

"Mensen hebben echt geen idee wat het is en hoe het er straks uit komt te zien", meldt Van Oostveen. Om inzichtelijk te maken wat De 7 Straatjes inhoudt - een plan dat een soort slordige 70 miljoen euro gaat kosten - wil Van Oostveen binnenkort de straat op om met Hilversummers in gesprek te gaan.
Wat ze vooral wil is een plan dat beter aansluit bij Hilversum, bijvoorbeeld bij de huidige omgeving en qua grootte en historie. Zij is niet de enige criticaster geweest. De Heerlense kunstenaar Michel Huisman kwam bijvoorbeeld met een eigen plan, omdat het gemeentelijke plan volgens hem een heel slecht idee is. Zijn De 4 Brinkjes kon rekenen op veel steun, waaronder van oud-wethouder Willem van der Spek, Stichting Hilversumse Architectuurprijs en collectief goudenkansvoorhilversum. Naast Van Oostveen zelf die al een poging waagde, kwam ook Hilversummer Eddy Geerlings met een suggestie op de proppen.
De wens is nu om meer scenario's op tafel te krijgen die worden onderzocht en uitgewerkt. Betrek daarbij mensen die hiervoor al met ideeën zijn gekomen om het huidige plan te verbeteren of aan te vullen. "Laat deze mensen aan de slag gaan om een mooi ontwerp te maken. Leg die scenario's voor aan de bewoners. Dat zijn niet die scenario's die worden onderzocht met de bewoners van Oost, die een onderzoek willen naar een betere verbinding."
Vervolgens moeten de meerdere aanvullende opties op een laagdrempelige manier aan de Hilversummers worden getoond, zo meent Van Oostveen. Dat betekent dat de gemeente hier actief mee naar buiten moet. Daarmee bedoelt ze niet alleen inloopbijeenkomsten op het raadhuis en via de eigen website zaken ventileren. Bewoners en professionals moeten betrokken worden bij de verdere ontwikkelingen, zo luidt een andere eis.
Storm loopt het qua reacties op 'Een beter plan voor het Stationsplein Hilversum' niet. Dinsdagavond stond de teller op 93 steunbetuigingen. Het doel is vijfduizend. Wie de actie wil steunen, kan dat doen via www.petities24.nl. Grote vraag is wat ze in het raadhuis met de uitslag van de online-actie willen doen. Eerder gaf wethouder Arno Scheepers al aan dat het proces voorafgaand aan De 7 Straatjes zo'n drie jaar heeft geduurd. Een zorgvuldig proces met veel inspraak van inwoners, andere belanghebbenden en de ambities van de raad. Dat alles heeft geleid tot dit stedenbouwkundig plan, waar de VVD'er zelf snel en graag mee aan de slag wil, zoals een ondergrondse fietsparkeergarage onder het station en bebouwing van het Stationsplein.
Vorige week woensdag zei de meerderheid 'ja' tegen het stedenbouwkundig plan. Dit raadsbesluit wordt gezien als een historisch besluit. Dat moet namelijk het startpunt zijn van het nieuwe stationsgebied in Hilversum zoals dat er voor de komende eeuw uit komt te zien. SP en PvdA stemden als enige tegen. Dat leidde donderdag op Twitter tot een uitbrander van D66'er Anne S. de Jong. Hij schreef dat D66 'de immer negatieve inbreng' van deze twee partijen hekelt. Dat is opvallend, want vijf dager eerder is tijdens een heidag nog gewerkt aan de verhoudingen binnen de raad.