Wethouder Walters meldt dat er ook nu weer ruimte is in de kadernota voor nieuw beleid.
Wethouder Walters meldt dat er ook nu weer ruimte is in de kadernota voor nieuw beleid. Foto: Bastiaan Miché

Extra geld voor sociaal domein en dienstverlening

HILVERSUM "Ondanks het tekort op de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning zien we dat we nog steeds een goede kadernota kunnen neerleggen." Wethouder Karin Walters van Financiën is in haar nopjes met de financiële doorkijk van de gemeente, waarin ruimte is voor nieuw beleid, en de plus die de jaarrekening 2018 laat zien.

Zelf zet het college van burgemeester en wethouders in op vijf speerpunten in de kadernota, de opmaat naar de begroting. Daar is het sociaal domein er één van. B en W willen grote veranderingen doorvoeren. Juist omdat dit een beleidsveld is dat altijd in beweging is, waardoor de kosten vooraf niet goed zijn in te schatten, wil de gemeente voor wat meer vet op de botten zorgen.
Daarnaast heeft Hilversum een aantal grote projecten lopen, zoals de Spoorzone, het Stationsgebied en Crailo. Die inzet van die grote projecten wil het college versterken, bijvoorbeeld met een projectleider op het gebied van verkeer en stedenbouwkunde. "We merken dat we meer personele inzet nodig hebben hiervoor", aldus Walters. Daarvoor stelt zij voor om in 2020 en 2021 750.000 euro vrij te maken en de jaren erna gaat het om een half miljoen euro.
Daarnaast is het vanuit het perspectief van het college nodig om de digitalisering en de dienstverlening een financiële impuls te geven. De eerste is vrij breed en varieert van de aanbesteding van applicaties tot het uitbreiden van de e-dienstverlening. Op het gebied van dienstverlening moet het klantcontact groeien. "Dat moeten we slimmer en moderner inrichten", meldt de wethouder.
Dinsdag kwam er meer financieel goed nieuws uit het raadhuis. De jaarrekening 2018 toont een plus: 3,1 miljoen euro. Volgens de gemeente valt het positieve resultaat te verklaren vanwege hogere opbrengsten uit de grondexploitatie. Ook het verhogen van het parkeertarief in de drie gemeentelijke parkeergarages heeft onder meer bijgedragen aan de financiële plus.
Hier staat tegenover dat de schuldenpositie van Hilversum achteruit is gegaan. De schuld bedraagt nu 170,8 miljoen euro. Dat is 18,7 miljoen meer dan in de begroting geraamd was. "Maar nog steeds ruim binnen de marges die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hanteert", is de reactie van de gemeente. Het verschil is te verklaren door de aankoop van de gronden van Crailo, waar Hilversum 18,7 miljoen voor neerlegt. Ook hier geldt een maar, want de gronden worden de komende jaren doorverkocht aan de GEM Crailo BV, waardoor deze miljoenen weer terugkomen op de rekening.