Honderdden mensen legden vorige week bloemen neer bij de herdenking van Marwan.
Honderdden mensen legden vorige week bloemen neer bij de herdenking van Marwan. Foto: Bastiaan Miché

Week van rouw en maatschappelijke ontsteltenis

HILVERSUM Het was een week van rouw en maatschappelijke ontsteltenis. De dood van de 15-jarige Marwan Ben Kodad heeft een litteken achtergelaten in Hilversum. Nadat de jongen massaal is herdacht, komt de samenleving langzaam bij van een heftige week.

Vorige week maandag vond het noodlottige ongeval op de Letterielaan plaats. Hulpdiensten, inclusief traumahelikopter, waren ter plekke, maar konden voor de 15-jarige Marwan niets meer doen. Het zou om zelfdoding gaan. Volgens de journalistieke code berichten media daar niet over. Dinsdag bleek hoe een groot deel van Hilversum was geraakt. Zo'n 1.500 mensen namen afscheid van de jongen. Het was zo druk dat mensen zelfs buiten de moskee stonden. Inmiddels laaide op social media een verhitte discussie over pesten op. Filmpjes en verhalen gingen de ronde, waarin duidelijk werd dat Marwan al jaren ernstig gepest werd.
Woensdag stonden honderden mensen op de hoek van de Stroeslaan en de Letterielaan stil bij het overlijden. Een witte bloemenzee was zichtbaar. Zaki Zannouti, vriend van de familie, sprak de aanwezigen toe. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk was dat iedereen behalve de familie af wist van het structurele pestgedrag. Niemand greep in, maar keek weg. "Ik hoop dat we wakker zijn geschud", aldus Zannouti.
In de tussentijd zijn diverse mensen op zoek gegaan naar de pesters. In ieder geval heeft één van hen klappen gehad. Tevens zouden er stenen door de ramen zijn gegooid bij hen. De politie heeft vorige week drie jongens (twee van 15 en een van 16) aangehouden voor het mishandelen van meerdere personen. Inmiddels zitten zij thuis in afwachting van een beslissing van de officier van justitie. Hierop is het wachten op de uitkomst van het politieonderzoek.
Zijn school, het Hilfertsheem College, is bij velen de gebeten hond. De middelbare school zou niet sterk genoeg hebben opgetreden tegen de jarenlange treiterijen. Op social media verschijnen veel berichten dat dit voor menigeen een bekend verhaal is. Directeur Serge Steenman heeft opgeroepen terughoudend om te gaan met het verspreiden van berichten rondom het overlijden van de leerling.
In overleg met de familie wil een aantal buurtmoeders, die ook de herdenking op de Stroeslaan verzorgden, een stille tocht organiseren. Wanneer die plaatsvindt, is nu nog niet duidelijk. Naast medeleven tonen is het doel van deze tocht om geld in te zamelen voor een waterput in Tanger ter nagedachtenis aan Marwan.