De tennissport verkeert momenteel in een dip.
De tennissport verkeert momenteel in een dip. Foto: Bastiaan Miché

'Match met NOC*NSF geschenk uit de hemel'

hilversum Is de nood binnen de verschillende sportclubs in Hilversum zo hoog dat de gemeente daarom de hulp inroept van het NOC*NSF? Nee hoor, stelt manager Sportparticipatie Richard Kaper van dat NOC*NSF gerust. Het is eerder dankzij de actieve houding van de gemeente dat beide partijen nu een samenwerking aangaan zodat sportverenigingen toekomstbestendig worden én blijven.

Kaper en sportwethouder Floris Voorink tekende afgelopen week de samenwerkingsovereenkomst. Want ook Voorink beseft dat het tegenwoordig een heel gedoe is om als sportvereniging overeind te blijven. "Vroeger hoefde je er als vereniging alleen voor te zorgen dat het hek openging en de bar bezet was. Tegenwoordig heb je te maken met duurzaamheid, een gezonde sportaccommodatie, verklaring omtrent gedrag, lhbti-beleid en het aantal vrijwilligers dat afneemt. Grote clubs als Victoria en GAC komen nog een eind, maar vooral kleine verenigingen hebben het echt moeilijk."
Daarbij komt ook dat de kinderen van leden niet meer zoals vroeger automatisch lid worden van een bepaalde club. De vraag verandert, beseft ook de wethouder. Zo was tennis twintig jaar geleden zeer populair, maar is er nu een dip. En voor het voetbal is het voor sommige clubs een heel karwei om al één team te kunnen presenteren, meent Voorink. Hij benadrukt daarbij zeker niet uit te zijn op een fusie tussen bepaalde clubs - "alle verenigingen zijn mij even lief" - maar stelde dat het voor sommige steeds moeilijker wordt om aan de vraag te voldoen.
In plaats van fuseren kan samenwerken met elkaar al uitkomst bieden. Sportverenigingen willen het vaak zelf allemaal regelen. Maar door samen te werken hoeven zij niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden, denkt Voorink. Het NOC*NSF kan daarbij een goede partner zijn. De sportorganisatie beschikt landelijk over een groot netwerk en heeft op tal van terreinen expertise in huis. Voorink: "Voor ons is de match NOC*NSF een geschenk uit de hemel."
Om de sportclubs te laten zien wat samenwerking voor hun vereniging kan betekenen, is er donderdag 4 juli een 'inspiratieavond' in de Burgerzaal van het raadhuis van 19.00 tot 22.00 uur.