Wethouder Annette Wolthers moet van de commissie flink gaan sleutelen aan het Masterplan Arenapark.
Wethouder Annette Wolthers moet van de commissie flink gaan sleutelen aan het Masterplan Arenapark. Foto: Bastiaan Miché

Sneltreinvaart uit verdere ontwikkeling van Arenapark

Tot aan de bespreking van het masterplan ging 't als een speer. Voorlopig is het wachten geblazen voor de bewoners van het Arenapark, omdat de plannen te onduidelijk zijn.

HILVERSUM De vliegende vaart is uit de verdere ontwikkeling van het Arenapark. Voor nu is het devies voor wethouder Annette Wolthers om het masterplan voor dit bedrijventerrein te verduidelijken en te verbeteren. Over het algemeen is het voorstel te oppervlakkig. Daardoor vindt de commissie Duurzaamheid en Bereikbaarheid het Masterplan Arenapark bij lange na niet rijp voor besluitvorming.

"Wij willen het proces niet frustreren, zeker als we later zaken concreter kunnen maken. Ik ken de wens van Nike om tempo te maken. We willen het proces niet stilleggen. Misschien kunnen we het masterplan in een iets wijder kader plaatsen, zodat we nu wel dingen in gang kunnen gaan zetten", sprak VVD'er Tobias Westerneng. Maar daar wilde op het CDA na, die het voorstel ook door wilde sturen naar de raad, geen enkele partij aan beginnen. "Als u tempo wilt maken dan adviseer ik u een ander proces", was het antwoord van coalitiegenoot Edwin Göbbels (D66). Voor de overgrote meerderheid is het volstrekt onduidelijk waar zij dan 'ja' tegen zeggen. "Ik had hier meer van verwacht", gaf SP-raadslid Pierre van Rooden aan. "Ik mis dingen." Te veel open einden, was de slotsom, waardoor Wolthers terug moet naar de tekentafel.

Insprekers van de Gooise Atletiek Club, het collectief van vastgoedeigenaren en Nike zijn positief over het plan. Het biedt hen op verschillende manieren kansen. Bewoners van de Soestdijkerstraatweg zijn niet tegen ontwikkeling van het kantorenpark, maar plaatsten grote vraagtekens bij het masterplan. De vertegenwoordiger namens de buurt zette vorige week woensdagavond de toon door te stellen dat wat voorlag onrealistisch, onhaalbaar en onduidelijk is.

De ambitie is fors op dit deel van Hilversum, waar voor de hele regio mogelijkheden liggen. Nergens kan zo worden uitgebreid. Het idee is om 87.000 vierkante meter toe te voegen, waarvan 74.000 aan kantoorruimte en nog eens 13.000 voor andere functies, zoals sport, ontspanning en wonen. Dat moet gaan leiden tot 4.000 meer arbeidsplekken, meer gebruikers naar het Arenapark die daar bijvoorbeeld komen skaten en de indooratletiekhal kan een landelijke trekpleister worden voor atleten. Maar ook meer verkeer in de achtertuin voor de bewoners, die aan de andere kant al een drukke Soestdijkerstraatweg voor hun neus hebben.

Daarnaast staan er nu gebouwen van 30 meter hoog ingetekend, ook pal achter de tuinen. Dat is gezichtsvervuiling, zo stelde de inspreker. Over de bouwhoogte kwamen veel vragen. Waarom aan de randen van het park, aan de kant van de Diependaalselaan én de Soestdijkerstraatweg? Is differentiatie mogelijk? En is bij verschil in hoogtes die 87.000 vierkante meter extra nog wel haalbaar?

En zo ging het nog wel even door: hoe zit het met de budgettering? In het plan is 4,3 miljoen euro opgenomen, maar is dat wel voldoende? Alleen al op gebied van bereikbaarheid staat er behoorlijk wat op stapel, waaronder de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, een fietstunnel vanaf de Diependaalslaan en een loop/fietsbrug over het spoor. Hoeveel en wat voor woningen komen er nu exact? In het plan staat tussen de tien en honderd, maar bij welk aantal heb je nu die sociale veiligheid van de omgeving gewaarborgd? Hoe zit het nu met de verkeersstromen? Zijn de extra sportvoorzieningen, zoals een multifunctionele sporttrack op de plek van de vroegere drafbaan en kleine sportvoorzieningen zoals een padelbaan en een skatepark, ook echt toegankelijk voor de Hilversummers? Wordt de Be Greencentrale (biomassacentrale) nu verplaatst of uitgefaseerd? En is er al enig zicht op de gewenste verplaatsing van het perron - die moeten ter hoogte van het Arenapark tegenover elkaar komen te liggen - en wie gaat die rekening betalen?

Een 30 meter hoog kantoorgebouw op 20 meter van de tuin

De weerstand om met dit plan verder te gaan was groot. Dat voelde de wethouder ook. Ze deed nog wel een poging om het voorstel toch naar de raadsvergadering te krijgen."Haast is er niet alleen voor Nike, die is er voor alle bewoners van het Arenapark", stelde de D66-wethouder. "Het heeft hier vier jaar stilgelegen en dat mag de gemeente zich aanrekenen. Aan de buitenruimte is niets gebeurd. Er is nauwelijks ontwikkeling geweest. De energie en de dynamiek is er. We willen niet inleveren op kwaliteit, maar we hebben wel nog wat dingen uit te werken, zoals de verdeling van de bouwvlakken en de vierkante meters. Het is mijn overtuiging dat we dit kunnen doen met vaststelling van het masterplan."

Het duidelijke antwoord kwam van partijgenoot Göbbels. "U kunt het voor u uitschuiven, maar de vragen komen een keer terug. Het is beter om eerst antwoorden te geven, anders is het wachten op een masterplan 2.0."