CDA'er Gerben van Voorden (links) spreekt zijn zorgen uit over de informatieverstrekking.
CDA'er Gerben van Voorden (links) spreekt zijn zorgen uit over de informatieverstrekking. Foto: Bastiaan Miché

'Controlerende taak bijna onmogelijk gemaakt'

HILVERSUM Hoe kan ik mijn controlerende taak uitvoeren als ik de daarvoor beschikbare informatie niet krijg? Dat is de vraag die CDA-raadslid Gerben van Voorden hardop stelt. Volgens hem komt het college van burgemeester en wethouders maar niet over de brug met de evaluatie van de kwaliteitsslag die gemaakt moet worden bij het Sociaal Plein (WINST).

"Sinds de start van dit college, een jaar geleden, is er niets gerapporteerd. Zo is er geen monitor sociaal domein geweest, terwijl daar afspraken over zijn", aldus Van Voorden. Volgens de christendemocraat heeft wethouder Karin Walters (Welzijn en Zorg) zich ook niet gehouden aan haar toezegging om de managementrapportage te sturen van het Sociaal Plein. Naar zijn mening is dat meer een samenvatting.
Ook is het nog altijd wachten op de evaluatie van project WINST (Werk, Inkomen en zorg Nieuwe Stijl). Hilversum heeft voor deze kwaliteitsslag bij het Sociaal Plein flink geïnvesteerd. In 2017 is besloten over drie jaar 3,3 miljoen euro te investeren en nog eens 1,1 miljoen euro structureel om deze gewenste kwaliteitsslag te realiseren. Hier zijn veel doelen en subdoelen aan gekoppeld, waaronder de ambitie om bij de beste vijf sociale diensten van het land te horen, al wordt duidelijk dat Hilversum die doelstelling wil laten varen.
Maar hoe kun je verdergaan zonder dat je weet waar je vandaan komt, is het argument van CDA, SP en PvdA. Zonder goede cijfers, aantallen en informatie is het lastig om nieuwe plannen en nieuw beleid te maken. Er is eerst een goede evaluatie nodig voordat politiek Hilversum aan de slag gaat met nieuw beleid en nieuwe plannen, ook al staat de gemeente nu aan de vooravond van grote veranderingen binnen het sociaal domein.
"Als WINST het fundament is voor het 'gebouw' transformatie, lijkt het ons wijs dat je zeker weet dat je fundament goed is vóórdat je een gebouw erop bouwt. Een gebouw vestigen op een instabiele of zelfs ontbrekend fundament gaat hoe dan ook leiden tot instorting van het nieuwe bouwwerk", meldt Van Voorden onomwonden.
De raad hoort goed geïnformeerd te worden om de controlerende taak te kunnen uitoefenen. Dat wordt volgens Van Voorden bijna onmogelijk gemaakt. "Je moet als raadslid kunnen vertrouwen op toezeggingen van wethouders en dat zij aangenomen moties respecteren." Met dat laatste doelt hij op de motie die in 2015 unaniem is aangenomen, maar inmiddels zijn de deuren van DAC WESPP wel gesloten.