Alarm over meer gevaarlijke treinen

HILVERSUM Het mogelijk wijzigen van de treinverbinding Amsterdam - Berlijn (niet meer via Hilversum en Apeldoorn, maar via Utrecht en Arnhem) baart de Hilversumse fractie van het CDA ernstige zorgen. De angst bestaat dat er straks namelijk meer treinen met gevaarlijke stoffen door 't Gooi rijden.

De oppositiepartij vraagt daarom aan het college van burgemeester en wethouders om zich samen met de andere gemeenten waar de trein nu nog stopt - Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo - te verzetten tegen deze gedachte. Nu zijn er nog zes rechtstreekse treinverbindingen van de Nederlandse naar de Duitse hoofdstad en vice versa. In februari echter nam de Tweede Kamer een motie voor meer treinverbindingen vanuit Nederland naar Berlijn unaniem aan. De regering wordt gevraagd om de verschillende routevarianten op een volwaardige manier te onderzoeken voor de korte, middellange en lange termijn.
Volgens CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen staat met de mogelijke treinaanpassing de nu 'uitstekende' bereikbaarheid van Hilversum onder druk. De christendemocraat denkt bovendien dat, als de verbinding Amsterdam - Berlijn via Utrecht en Arnhem loopt ,meer ruimte ontstaat op het spoor vanuit de Randstad naar onder andere Overijssel. En die ruimte zou zomaar kunnen worden ingevuld door meer vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor via Hilversum. "Een uiterst ongewenste situatie."