Hoogvliet is sinds deze week eigenaar van Chatham.
Hoogvliet is sinds deze week eigenaar van Chatham. Foto: Bastiaan Miché

Angst voor 'worstcasescenario' in Zuid

Hoe nu verder? Dat is de hamvraag nu de politiek grote vraagtekens plaatst bij de verhuiswens van Hoogvliet van de Admiraal de Ruyterlaan naar de Bosdrift.

hilversum "Het worstcasescenario dat je én geen supermarkt meer hebt én twee leegstaande panden: dat is iets waar je als wethouder Ruimtelijke Ordening - en ik denk ook de gemeenteraad van Hilversum en grote stukken van Hilversum-Zuid - wel buikpijn van krijgt. Want dan heb je wel een probleem met elkaar."

Dat zegt wethouder Floris Voorink (Omgevingswet) als slot van de discussie tijdens de raadscommissie over de verhuisplannen van Hoogvliet van Hilversum-Zuid naar Garage Stam aan de Bosdrift. Op dat moment is duidelijk dat de supermarkt - sinds deze week eigenaar van Chatham - weg wil uit dit winkelcentrum aan de Admiraal de Ruyterlaan, maar bewoners en ondernemers uit de buurt én ook de politiek menen dat het Hilversumse belang bij die verhuizing niet is gediend. Het draagvlak in de buurt ontbreekt, is de conclusie, en kritiek is er ook op de manier hoe Hoogvliet de bewoners heeft geïnformeerd. Liever zien zij dat Hoogvliet blijft in het huidige onderkomen en deze - indien nodig - uitbreidt.
Maar dat laatste zit er volgens Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer echt niet in. Want hoewel de supermarkt nu dus Chatham bezit - nadat het jarenlang huurder was - is het huidige onderkomen 'niet toekomstbestendig'. De winkel vergroten is, ook onder meer vanwege het tekort aan parkeerplaatsen dat dan ontstaat, geen optie. En in het veel grotere complex van Stam, dat wil vertrekken, is qua hoeveelheid vierkante meters wel een plek gevonden die zou voldoen.
En dus komt de vraag: hoe nu verder? Voorstellen vanuit de commissie aan Kouwer om de huidige supermarkt uit te breiden en dus te blijven in Chatham, wijst Kouwer van de hand. Uitbreiding is met heel veel pas-en-meetwerk misschien nog wel mogelijk, maar ook vele malen duurder, is de opvatting.
Kouwer hekelt dan ook de waarneming van sommige commissieleden dat de huidige Hoogvliet in Zuid prima draait. Hij en niemand anders in de zaal beschikt immers over de cijfertjes en die zouden uitwijzen dat het binnen vijf jaar einde verhaal is voor de supermarkt. Zeker ook doordat concurrenten verderop wel hebben uitgebreid.
Het maakt het lastig voor de commissieleden om tot een goed oordeel te komen. Zij beschikken niet over de cijfers. De taal van Kouwer kan daarom worden uitgelegd als drukmiddel om de commissie én de buurt zover te krijgen toch groen licht te geven voor de verhuizing. Want als deze verhuizing niet doorgaat, vertrekt zowel Stam als Hoogvliet uit Zuid en staan er ineens heel veel vierkante meters in de wijk leeg.
Maar waarom koopt de Hoogvliet dan een pand (Chatham) waar het zelf van aangeeft dat het niet toekomstbestendig is? Volgens Kouwer is dat om grip op de zaak te houden. De deal tussen de supermarkt en het college van burgemeester en wethouders is dat Hoogvliet mag verhuizen, maar dan moet het wel een nieuwe huurder voor Chatham vinden. En als eigenaar is dat gemakkelijker, meent Kouwer. Tegenstanders van de verhuizing vinden de reden van aankoop maar een vreemd verhaal en spreken van een 'defensieve constructie'.
Ondertussen gaat Kouwer er nog altijd van uit dat de verhuizing naar de Bosdrift doorgaat, zei hij maandag: "Ik heb wel voor hetere vuren gestaan."