Komt er nog een geluidsscherm langs de A27 ter hoogte van de West-Indische buurt?
Komt er nog een geluidsscherm langs de A27 ter hoogte van de West-Indische buurt? Foto: Max Miché

Provinicaal akkoord biedt kans voor nieuwe poging geluidsscherm A27

HILVERSUM Met een nieuwe coalitie in Haarlem zijn er nieuwe kansen. Dat is de stelling van VVD'er Hidde Fennema. De liberaal heeft een motie voorbereid - die komende woensdag in de raad komt - om bij de provincie Noord-Holland toch geld los te peuteren voor een geluidsscherm langs de A27. Een wens die al jaren leeft bij de bewoners van de West-Indische buurt.

D66, VVD, GroenLinks en de PvdA zijn tot een coalitieakkoord gekomen. Terwijl de inkt van de handtekeningen nog maar net droog was, kwam Fennema al met de motie 'In gesprek met de provincie over geluidsscherm A27' op de proppen. De liberaal zag nog een lichtpuntje nadat hij het politieke document had gelezen. Hierin is het volgende te lezen: "Het Rijk heeft de taak om voldoende geluidswerende maatregelen te nemen rond rijkswegen. Wij trekken met gemeenten op om dit te borgen, in uitzonderlijke gevallen zijn we bereid, om in nauw overleg met onze partners, op knelpuntlocaties acute problemen op te lossen", aldus het provinciale kwartet.

Voor Hilversum zou dit betekenen een geluidswal van een ruime kilometer langs de A27, waar inmiddels een nieuwe afslag (33) is gerealiseerd en waar de snelweg verbreed is. Sinds 2017, na een rigoureuze bomenkap, hebben de bewoners van de West-Indische buurt naar eigen zeggen veel overlast van het verkeer op de A27. Dat geldt niet alleen voor geluidsoverlast, maar ook van fijnstof. Dat Rijkswaterstaat de weg heeft aangepakt, vinden de bewoners prima, maar zij vinden wel dat zij gecompenseerd moeten worden met een scherm. En daar zit de crux, want het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Noord-Holland willen de portemonnee niet trekken omdat alles binnen de (geluids)normen is gebeurd. In een vorige week verspreide brief van wethouder Annette Wolthers (Verkeer) is zelfs te lezen dat Rijkswaterstaat zegt dat het aantal decibellen juist verminderd is door onder meer de aanleg van het zoab-asfalt.

In diezelfde brief gaf Wolthers aan dat Hilversum het onderzoek naar de kosten van een scherm staakt. Daarmee kunnen de bewoners, die zich verenigd hebben in een actiecomité, nog jaren fluiten naar hun zo gewilde scherm. Inzichtelijk is nu wel wat zo'n geluidswal moet kosten. Rijkswaterstaat en de bewoners presenteerden beide compleet andere getallen. Nu is inzichtelijk dat een scherm 3 of 4,8 miljoen zou moeten kosten.
Als de VVD-motie een meerderheid krijgt in de raadsvergadering van woensdag 26 juni dan krijgt het college de opdracht om opnieuw het gesprek aan te gaan met de bestuurders in Haarlem. Met als doel de gewenste cofinanciering op te kunnen halen.