Rebekka Timmer treedt voorlopig als aanspreekpunt op van Hilversum BIJ1.
Rebekka Timmer treedt voorlopig als aanspreekpunt op van Hilversum BIJ1. Foto: Bastiaan Miché

'Nieuw, radicaal geluid is hier nodig'

Hilversum kan dezelfde aanpak verwachten als elders in het land. BIJ1 roert zich op eigen wijze. Vanaf begin juli is de partij ook actief in de mediastad.

HILVERSUM Het nieuwe, radicale geluid van Hilversum BIJ1 is voorlopig niet in de raadszaal te horen, maar wel daarbuiten. Dat gaat de partij net zo uitgesproken doen zoals dat elders in het land al gebeurt: belangrijke thema's adresseren waar de 'vastgeroeste' partijen van afblijven en vooral de stem van de kiezer terugbrengen naar de politiek.

Dat Hilversum een BIJ1-afdeling krijgt, is haast een vanzelfsprekendheid. Vorig jaar december stopte Rebekka Timmer met haar raadswerk namens de SP. Haar positie was daar onhoudbaar geworden en zelf kon ze vooral het landelijke beleid van de socialisten niet meer verenigen met haar eigen standpunten. Het was tijd om te vertrekken. Bij de partij van Sylvana Simons voelt ze zich thuis. Daar worden de voor haar belangrijke issues wél geadresseerd, zoals Timmer dat graag ziet.
Sinds vorige week zaterdag behoort zij tot het landelijke bestuur van de partij. Timmer houdt zich bezig met het opzetten van lokale afdelingen. Groningen en Leeuwarden zijn daar recente voorbeelden van. Haar eigen woonplaats kan niet ontbreken.
Hilversum BIJ1 is zeker niet de Rebekka Timmer-show, zo benadrukt de Hilversumse. "Er is hier echt animo om te beginnen", zegt ze. Voorlopig fungeert zij als spreekbuis, maar de groep die hier het BIJ1-geluid wil laten horen is veel groter dan alleen zij. Zo zijn het Hilversummers die vorig jaar meededen aan de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tijdens de intocht van Sinterklaas en zijn mensen betrokken geraakt door bijvoorbeeld het thema racisme op de kaart te zetten.
Aan de slag gaan in Hilversum is zeker nodig, stelt Timmer. Zij mag dan geen raadslid meer zijn, maar de Hilversumse volgt de politiek op de voet. Zij stelt dat een radicaal tegengeluid te horen moet zijn in haar woonplaats, want ook is hier sprake van ‘liberaal afbraakbeleid’. Het chronisch tekort aan sociale huurwoningen en ‘de complete sloop van de minimaregelingen’ zijn daar voorbeelden van. Daarnaast is het echt noodzakelijk dat racisme, validisme en seksisme bestreden worden in Hilversums politieke arena.
Over een plek in de raad beschikt BIJ1 niet. Meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen kan pas in 2022. Politiek gezien liggen er al wel kansen. Timmer hoopt met een aantal fracties te kunnen gaan samenwerken en andere te 'inspireren'. Dat laatste kan al op donderdag 4 juli als de partij de eerste activiteit heeft. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben een uitnodiging op zak.
De stem van de kiezer terugbrengen naar de politiek. Dat is waar de partij voor staat. Voorlopig gaat BIJ1 dat hier in Hilversum doen door onder meer in te spreken bij commissies, acties op straat te organiseren om in gesprek te gaan met de inwoners en het verzorgen van bijeenkomsten. In Wijkcentrum De Geus wordt op 4 juli de documentaire ‘Verdacht’ vertoond. Na de film over etnisch profileren komen Hilversummers aan het woord die hun verhaal delen. “Het gebeurt hier ook. Ons hebben dat soort geluiden bereikt”, aldus Timmer. Hierna gaat een panel met Simons, activist en jongerenwerker Daryll Landburg en Dionne Abdoelhafiezkan (Control Alt Delete) verder met het centrale thema van de bijeenkomst. De inloop is vanaf 19.00 uur. Een half uur later begint het programma, dat tegen 22.00 uur ten einde loopt. Iedereen is welkom.