CDA'er Gerben van Voorden.
CDA'er Gerben van Voorden. Foto: Bastiaan Miché

Geen plan, wel focuspunten voor eenzaamheidsbestrijding

HILVERSUM Met een heel beleidsplan komen, gaat niet lukken. Wel wil wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg met focuspunten komen als het gaat om eenzaamheid en de bestrijding daarvan, want geld voor meer is er niet.

Dat is en blijft toch tegen het zere been van het CDA. Tijdens de laatste vergadering van de commissie Zorg en Samenleving waar de transformatieagenda zorg en welzijn werd besproken, maakte christendemocraat Gerben van Voorden duidelijk meer te verwachten van de wethouder. Daar ligt immers ook een unaniem aangenomen motie aan ten grondslag. Op 11 juli 2018 nam de raad 'Structurele aanpak eenzaamheidsbestrijding' aan. Hierin heeft het college de opdracht gekregen een lokaal actieprogramma op te stellen.
"Ik daag u en uw partners uit om met een actieplan te komen zoals dat in de motie is opgenomen", zei Van Voorden tijdens de commissie. Dit ook als een soort herinnering dat de wethouder de aangenomen motie moet uitvoeren. Walters zei geen brede coalitie met partners te willen smeden op dit vlak. Wel wil zij met focuspunten komen. Daarnaast is er geen geld om hiermee aan de slag te gaan. Dat laatste is een politieke keuze, meende de CDA'er.
In het recente verleden zwengelde het CDA de discussie over eenzaamheid en de bestrijding daarvan aan binnen en buiten het raadhuis. De cijfers zijn zorgelijk: 41 procent van de Hilversummers voelt zich weleens eenzaam. In 8 procent van de gevallen gaat het om ernstige eenzaamheid.