Overwegend droog, geleidelijk warmer

Vrijdag begint de astronomische zomer. De week begon met drie zomerse dagen (25+) door een hogedrukgebied dat zich via Duitsland oostwaarts verplaatst. Het werd gevolgd door een lagedrukzone met regen en onweer. De temperatuur valt daarna in de polaire lucht wat lager uit. In het weekeinde is het droog dankzij nieuwe hoge druk en stijgt de temperatuur weer.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag worden perioden met zon verwacht. Er ontstaan stapelwolken. Zeer lokaal is er kans op een bui. Het wordt 19°C bij een matige westenwind. Het weekeinde belooft droog te gaan verlopen. Voor zowel zaterdag als zondag worden flinke zonnige perioden verwacht. De wind is matig van kracht en wordt aflandig; ruimt van west via noordoost tot oost. Zaterdag wordt het omstreeks 21°C. Zondag is de zomerwarmte met 24 à 25 °C helemaal terug.

Trend na het weekeinde

Maandag is het zomers warm met circa 28°C. Er zijn zonnige perioden. Dinsdag kan de 30°C-grens overschreden worden. Later op dinsdag of woensdag gevolgd door onweer, waarna de temperatuur overdag wederom terugvalt naar rond 20°C met eerst nog kans op enkele buien.

Weetje

De meteorologische zomer begon op 1 juni. Dat is om praktische redenen. Een seizoen is zo gemakkelijker te berekenen en weerkundig klopt het ook. De astronomische zomer begint als de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring staat. Dit jaar op 21 juni om 17.54 uur. De dag duurt dan 16.5 uur. Dit wordt de 'zonnewende' genoemd. Hierna worden de dagen weer korter.